Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Syriëstrij­der moet voorlopig hier blijven

Rechter fluit Theo Francken terug

- (yd, me)

Een rechter heeft de uitwijzing van de veroordeel­de Syriëstrij­der Bilal S., alias Abou Safiya, naar Marokko tegengehou­den, omdat hij het risico loopt gefolterd te worden.

S., alias Abou Safiya, maakte deel uit van de cel van Khalid Zerkani, door het federaal parket de grootste ronselaar van jihadisten in België genoemd. In 2015 werd Bilal S. veroordeel­d tot vijf jaar cel. Hij was naar Syrië gereisd voor een ‘specifieke opdracht’. Wat hij van plan was, is nooit echt duidelijk geworden.

In juni 2017 kwam Bilal S. vrij. Omdat hij de Marokkaans­e natio- naliteit heeft, wilde de dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) hem naar Marokko terugsture­n. Maar dat mag voorlopig niet. De Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen, de beroepsrec­htbank in asiel- en migratiedo­ssiers, heeft de beslissing van de DVZ bij uiterst dringende noodzakeli­jkheid geschorst.

De Raad betwist niet dat Bilal S. een jihadist is die een ernstig gevaar is voor de openbare orde. Dat hij een Belgische vrouw en vijf kinderen heeft, vindt de Raad ook geen argument om hier te mogen blijven. Maar, concludeer­t de rechter, de DVZ heeft geen enkele garantie dat Bilal S. in MaBilal rokko niet zal worden lastiggeva­llen voor de feiten waarvoor hij hier al werd veroordeel­d, en onmenselij­k of vernederen­d zal worden behandeld. Dat is een schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De Raad verwijst ook naar een arrest van januari van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van een Marokkaans­e terrorist die door Zweden werd uitgewezen.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat het geen eenvoudig arrest is, en dat zijn kabinet het ten gronde bestudeert. In een vlog is

hij scherper: Wat moet ik dan wel met Syriëstrij­ders doen? Ik weet het op den duur ook niet meer. De rechterlij­ke instanties maken het moeilijk om nog een efficiënt beleid te kunnen voeren.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken vraagt zich af wat hij met Syriëstrij­ders moet doen als hij ze niet mag terugsture­n naar hun thuisland.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken vraagt zich af wat hij met Syriëstrij­ders moet doen als hij ze niet mag terugsture­n naar hun thuisland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium