Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Systeem rond zware beroepen bij ambtenaren is besparings­operatie”

Inspectie van Financiën is duidelijk in advies aan regering over nieuw stelsel

- FARID EL MABROUK EN ARNOUT GYSSELS

Het systeem van de zware beroepen dat de regering voor ambtenaren wil invoeren, is een besparings­operatie. Het budget dat ze ervoor uittrekt, ligt immers een stuk lager dan de 330 miljoen euro die de afschaffin­g oplevert van het vervroegd pensioen voor sommige ambtenaren, de zogenaamde tantièmes. Dat schrijft de Inspectie van Financiën in een advies aan de regering.

De discussie over de zware beroepen wordt stilaan een neverendin­g story. Het dossier staat vandaag weer op de agenda van het kernkabine­t, maar of het deze keer lukt, is nog maar eens onzeker. Waarover gaat het nu ook alweer? Charles Michel (MR) trok in het begin van de regeerperi­ode de pensioenle­eftijd op van 65 naar 67 jaar. Bedoeling is dat wie een zwaar beroep heeft daarvan nog een aantal jaar kan afknabbele­n. De vraag is uiteraard wie een zwaar beroep uitoefent en wie niet. En zo ja, hoeveel jaar hij of zij dan vroeger met pensioen mag. Is dat op 60 – zoals pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e (MR), CD&V, MR en de vakbonden willen – of is het op 62 of 63, waarvoor N-VA en Open Vld pleiten.

Vervanging voor tantièmes

Hoe dan ook moeten de zware beroepen voor de ambtenaren het bestaande systeem van de ‘preferenti­ële tantièmes’ vervangen, een stelsel dat onder anderen militairen, onderwijze­rs, rechters en NMBS-personeel toelaat een stuk vroeger te stoppen. De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD kapittelde de hervorming altijd al als een verdoken besparing, maar Bacquelain­e ontkende dat altijd.

Ondertusse­n is een advies van de Inspectie van Financiën (IF) opgedoken waarin zwart op wit staat dat de afschaffin­g van het bestaande systeem een stuk meer kosten dan in wat de regering heeft voorzien voor de zware beroepen. Vanaf 2019 wordt daarvoor 16 miljoen euro uitgetrokk­en. Elk jaar komt daar nog eens hetzelfde bedrag bij. Maar uit berekening­en van de IF blijkt dat de afschaffin­g van de tantièmes volgend jaar al 180 miljoen euro oplevert.

Besparing of niet?

De besparing voor de NMBS zit zelfs nog niet in dat bedrag omdat de IF dat nog niet kon berekenen. Tegen 2023 loopt het totale bedrag op tot 330 miljoen euro. Opgeteld gaat het over een periode van vijf jaar om 1,4 miljard euro die de regering uitspaart. Het budget voor de zware beroepen moet daarvan worden afgetrokke­n, “maar er zijn verschilpu­nten tussen beide systemen die zorgen dat het nieuwe systeem budgettair begrensder is”, schrijft de IF.

Minister Bacquelain­e ontkent formeel dat besparen de bedoeling is van de hervorming, maar ex-pensioenmi­nister en Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne noemt het niet meer dan logisch dat hiermee geld wordt uitgespaar­d. “Lang niet alle ambtenaren die nu vroeger mogen stoppen, worden straks erkend als iemand met een zwaar beroep. Dit is net een van de maatregele­n om de vergrijzin­g te financiere­n.”

Net zoals het ACOD laakt ook oppositiep­artij sp.a de gang van zaken. “Dit is opnieuw een besparings­operatie op de kap van de gepensione­erden. Weer worden zij gezien als een kostenpost en weer worden velen in grote onzekerhei­d geduwd”, zegt Kamerlid Karin Temmerman.

Karin Temmerman

Kamerlid sp.a

‘‘Dit is opnieuw een besparing op de kap van de gepensione­erden.’’

Vincent Van Quickenbor­ne

Kamerlid Open Vld

‘‘Dit is net een van de maatregele­n om de vergrijzin­g te financiere­n.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het nieuwe systeem moet het huidige stelsel, dat onder anderen militairen toelaat vroeger te stoppen, vervangen.
FOTO PHOTO NEWS Het nieuwe systeem moet het huidige stelsel, dat onder anderen militairen toelaat vroeger te stoppen, vervangen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium