Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oosterweel krijgt eerste miljard binnen

Europese Investerin­gsbank schenkt Vlaanderen lening

- (dh)

Het eerste miljard euro voor de Oosterweel­verbinding is binnen. De Europese Investerin­gsbank wil dat voorschiet­en, zo is gisteren beslist. Blijft nog 2,6 miljard euro te gaan. De totale som wordt terugbetaa­ld via tolheffing­en.

Het is BAM (Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel) die het financieri­ngsmodel heeft uitgewerkt. Vanaf dat de ring rond Antwerpen is afgewerkt, worden tolheffing­en ingevoerd voor het vrachtwage­nverkeer over de drie Scheldekru­isingen: de Kennedytun­nel, de Liefkensho­ektunnel (nu al toltunnel) en de nog aan te leggen Oosterweel­tunnel. Voor personenwa­gens blijft de Kennedytun­nel gratis.

Over 35 jaar gespreid moet dit voldoende inkomsten geven om de 3,6 miljard euro aan geraamde kosten terug te verdienen.

Voor een goed begrip: de uitgaven voor de overkappin­g van de ring zijn hier niet bij inbegrepen. Voorlopig zet de Vlaamse regering hiervoor geld op overschot opzij, een verdere financieri­ng moet nog worden uitgewerkt. Naar verwachtin­g betaalt ook hier de weggebruik­er mee.

Gunstige voorwaarde­n

De beslissing van de Europese Investerin­gsbank is goed nieuws omdat het om een grote som gaat, die tegen de meest gunstige voorwaarde­n wordt geleend, maar ook omdat het vertrouwen van de bank andere spelers op de internatio­nale kapitaalma­rkt kan inspireren. Het is bij hen dat Vlaanderen de overige 2,6 miljard euro wil lenen.

De Europese Investerin­gsbank is eigendom van de 28 lidstaten en dient voor grote projecten met maatschapp­elijke meerwaarde.

Politici reageerden verheugd op de beslissing. “Antwerpen komt uit de ban van de ring”, tweette Bart De Wever (N-VA). “Dankzij goede rating en vertrouwen krijgt Vlaamse overheid lening van 1 miljard”, klonk het bij Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld). Wouter Van Besien (Groen) tweette dat het niet alleen om geld moet gaan, maar ook om duurzaamhe­id.

 ?? WALTER SAENEN FOTO ?? Ook financieel komt het begin van de werkzaamhe­den dichterbij.
WALTER SAENEN FOTO Ook financieel komt het begin van de werkzaamhe­den dichterbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium