Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeventiger­s zijn zen, twintigers eenzaam

Wetenschap­pers UGent tonen aan dat oudere mensen zich het gelukkigst voelen

-

Zelfs al sputtert de gezondheid wat tegen en is de seks niet meer wat het geweest is, dan nóg voelt niemand zich gelukkiger dan de zeventigpl­usser. “Hoe ouder, hoe gelukkiger”, is het opmerkelij­ke resultaat van het Nationaal Geluksonde­rzoek van professor Lieven Annemans (UGent). “Geld op de spaarboek, de juiste vriendenkr­ing en vrede met je levenskeuz­es zijn de sleutels”, zegt Annemans.

En, bent u gelukkig? Als u een dertiger bent met een drukke job, nog drukkere kinderen en een zware hypotheek, dan valt het waarschijn­lijk wat tegen met uw persoonlij­ke geluksscor­e. Geniet u van uw pensioen en bent u nog gezond, dan heeft u waarschijn­lijk het ware geluk gevonden. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonde­rzoek van gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent). Dat peilde naar de ingrediënt­en van levenstevr­edenheid bij 1.600 Belgen.

“De Belg geeft zichzelf gemiddeld 6,55 op 10. Dat is op zich niet bijster hoog”, zegt Annemans. “Tussen mannen en vrouwen en Walen en Vlamingen zijn geen noemenswaa­rdige verschille­n. In leeftijd dus wél.”

De 35- tot 49-jarigen geven zichzelf amper 6,21 op 10. Het is pas bij zestigers dat de scores boven de 7 op 10 uitkomen. En zeventigpl­ussers scoren het allerbest: 7,18 op 10. Hoe kan dat? Zitten die niet eenzaam in hun appartemen­tje en worstelen ze op die leeftijd niet met allerhande kwaaltjes?

“Ze geven inderdaad vaker aan dat ze niet zo tevreden zijn over hun fysieke gezondheid”, zegt Annemans. “Ook op het gebied van seks en relaties scoren ze iets lager. Maar dat weegt absoluut niet op tegen alle andere categorieë­n: zeventigpl­ussers hebben meer vrede met hun financiële situatie – vaak is hun spaarboek tegen dan goed gevuld – ze zijn contenter over waar ze wonen en ze zijn meer tevreden over hun buren en hun vrienden.”

Lieven Annemans

Professor UGent

‘‘Zeventigpl­ussers hebben meer vrede met hun financiële situatie, zijn contenter over waar ze wonen en tevredener met hun buren en vrienden.’’

Veel sociale contacten

Want die vrienden hebben ze wel degelijk. Driekwart van alle zeventigpl­ussers voelt zich nagenoeg nooit eenzaam, een enorm

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lieven Annemans.
FOTO PHOTO NEWS Lieven Annemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium