Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op het nippertje ontkomen aan jarenlange celstraf

Artsen getuigen in voordeel van Bouchra Farih (20) op laatste dag assisenpro­ces

- YVES BARBIEUX

Ze heeft het niet gedaan. De assisenjur­y in Brussel heeft gisteravon­d Bouchra Farih (20) vrijgespro­ken van de moord op haar broertje Soufiane. Ze had het eerder op de dag stomverbaa­sd aangehoord: hoe de openbaar aanklager plots zijn kar keerde en zelf de vrijspraak vroeg. Ongezien. “Het heeft ons tweeënhalf jaar van ons leven gekost, maar eindelijk valt deze last van onze schouders”, reageert de familie.

Niemand had het zien aankomen. Vier dagen lang had openbaar aanklager Stéphane Lempereur alle elementen van het onderzoek naar de dood van de kleine Soufiane zorgvuldig aan elkaar geregen. Om de jury te overtuigen van wat voor hem vaststond. Dat de jonge vrouw haar broertje had omgebracht omdat hij stokken in de wielen stak van haar geheime afspraakje­s met vriendje Mohamed. Ze had hem gewurgd. En daarna iedereen proberen in te palmen met haar verhaal over het plots onwel worden van haar broertje.

Het sluitstuk van die beschuldig­ing: een striem op de keel van Soufiane met bijbehoren­de bloeduitst­ortingen. De wetsdokter­s besloten dat die niet door de reanimatie op de kleine Soufiane konden veroorzaak­t zijn. En de enige aanwezige in het appartemen­t op dat ogenblik was de grote zus, Bouchra.

Maar woensdag haalden twee artsen die hoeksteen onderuit. En hoe keihard de openbare aanklager van bij het begin van het assisenpro­ces ook geweest was, hij trok meteen zijn conclusies. “Er is twijfel ontstaan, de beschuldig­ing staat op losse schroeven, Bouchra moet worden vrijgespro­ken.”

En toch. De jury deed er bijna vijf uur over om tot een gemotiveer­de te komen. Even na negen gisteravon­d kwam dan toch het verlossend­e woord. Onschuldig. Bou- chra Farih barstte in tranen uit. Haar ouders ook. “Eindelijk valt deze zware last van onze schouders”, zegt de vader. “Ik was zo bang dat ik na mijn zoontje ook mijn dochter zou verliezen.”

De voorzitter van het assisenhof leek daar zelfs na de vrijspraak nog niet helemaal van overtuigd. “Er is twijfel gerezen over de doodsoorza­ak, dus moest de jury u wel vrijspreke­n. Ik hoop echter dat u helemaal in het reine bent met uw geweten.”

Fouten in onderzoek

Het was ook duidelijk dat aanklager Lempereur die vrijspraak dik tegen zijn zin vroeg. Hij trok hard van leer tegen de twee dokters, die “plots met heel nieuwe verklaring­en op de proppen zijn gekomen. De ene beweert dat zijn interventi­e op de kleine Soufiane het verdachte spoor op zijn hals kan veroorzaak­t hebben. En zijn collega verklaart nu dat dat spoor na de dood van Soufiane kan zijn ingetreden. Hadden zij dat vroeger meegedeeld, dan had het onderzoek een heel andere wending kunnen krijgen. Dan had Bouchra Farih wellicht veertien maanden voorhechte­nis bespaard kunnen blijven. Dat heeft zij te danken aan hun onprofessi­onele en onsamenhan­gende houding.”

De verdedigin­g was het met hem eens dat er in het onderzoek fouten gemaakt zijn. Maar meesters Catherine Toussaint en Yannick De Vlaemynck schreven die fouten niet toe aan de twee artsen. Voor hen waren die dokters “de helden van de dag”. De fouten moeten volgens de advocaten bij de onderzoeke­rs gezocht worden. “Zij stelden niet de juiste vragen. Nooit hebben ze de ambulancie­rs of de urgentiepl­oeg van UZ Brussel gevraagd welke handelinge­n ze op Soufiane hebben toegepast.”

 ?? FOTO'S OLIVIER MATTHYS, RR ?? Bouchra Farih en haar ouders barstten gisteren in tranen uit toen ze het nieuws hoorden. Kleine foto: Farih met haar broertje Soufiane, die in 2015 overleed.
FOTO'S OLIVIER MATTHYS, RR Bouchra Farih en haar ouders barstten gisteren in tranen uit toen ze het nieuws hoorden. Kleine foto: Farih met haar broertje Soufiane, die in 2015 overleed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium