Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sneller genezen zonder pyjama

Patiënten in gewone kleren komen gemakkelij­ker uit bed

- SILKE REMMERY

Door in pyjama te blijven, voelt u zich langer ziek. Daarom stimuleren de universita­ire ziekenhuiz­en van Leuven en Brussel patiënten om hun eigen T-shirt of broek te dragen. “Patiënten vergeten daardoor dat ze ziek zijn en komen sneller uit hun bed.”

“Haal patiënten zo snel mogelijk uit hun pyjama en laat ze in hun gewone kledij in bed liggen.”

Die oproep doet professor Jane Cummings van de Britse gezondheid­sdienst National Health Service. Want de pyjama versterkt het gevoel van ziek te zijn, waardoor sommige patiënten altijd maar in hun bed blijven liggen, terwijl dat soms niet eens nodig is. “Mensen aankleden en hen uit bed krijgen, kan voorkomen dat ze langer in het ziekenhuis verblijven dan nodig is.”

Om haar oproep kracht bij te zetten, lanceert de professor nu ook een campagne.

Een goede zaak, vinden ze in het universita­ir ziekenhuis in Leuven. Daar loopt al een programma om patiënten sneller uit het ziekbed te krijgen. “Hen in hun eigen kledij laten zitten, is daar onderdeel van”, zegt coördinato­r Paul Giepmans. “Want een pyjama is een teken van ziekte. Ik moet

in bed liggen, denken ze dan. Bedrust is natuurlijk nodig, maar het is ook belangrijk actief te zijn in het ziekenhuis. We merken dat patiënten sneller geneigd zijn in hun eigen kledij door de gang te schuifelen dan dat ze dat in een pyjama doen. En zeker voor oudere patiënten is het soms net goed dat ze rondwandel­en. Bij hen nemen hun functional­iteit, spierkrach­t en conditie snel af als ze te lang in bed blijven liggen.”

Minder ziek in jeans

Al hebben ook kinderen er baat bij om in hun favoriete shirt en broek in bed te kunnen liggen in plaats van in een pyjama. Op de kinderafde­ling van het universita­ir ziekenhuis in Brussel gebeurt het al. “Voor ze naar de Appeltuin komen, een speelruimt­e op de afdeling oncologie, trekken we hen gewone kledij aan. Een jeansbroek of een hemdje, bijvoorbee­ld. Als ze tussendoor rusten op hun kamer, hebben ze dezelfde kleren aan. Door te kunnen spelen met andere kindjes, vergeten ze sneller dat ze ziek zijn of voelen ze zich toch minder ziek. En het is voor hen een stimulans om sneller te genezen.”

Vooral het contact met andere patiënten is belangrijk, benadrukt sociaal psycholoog Alain Van Hiel. “En mobiele mensen kunnen op zijn minst een praatje slaan in de gang met andere mensen. Dat gaat de eenzaamhei­d, en dus de negatieve effecten op de gezondheid daarvan, tegen. Het is dus een goed idee om ze sneller uit bed te krijgen. Bovendien beïnvloedt dat ook de perceptie van patiënten zelf. hij uit bed stapt, beseft hij dat hij zich nu toch ook weer niet zo slecht voelt.”

U weet dus wat in te pakken, als u de volgende keer sneller het ziekenhuis wil verlaten.

Paul Giepmans

Coördinato­r UZ Leuven

‘‘Patiënten zijn sneller geneigd door de gang te schuifelen in gewone kledij. Zeker voor oudere patiënten is het goed dat ze rondwandel­en.’’

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Britt draagt geen pyjama in het kinderziek­enhuis in Jette. Als patiënten gewone kledij dragen, zijn ze sneller genezen.
FOTO IVAN PUT Britt draagt geen pyjama in het kinderziek­enhuis in Jette. Als patiënten gewone kledij dragen, zijn ze sneller genezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium