Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onvrede bij coalitiepa­rtners over betaald parkeren buiten de Ring

Koen Kennis (N-VA) bust folder in betrokken wijken terwijl college nog geen goedkeurin­g had gegeven

- SACHA VAN WIELE, JAN STASSIJNS

Coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld zijn niet te spreken over de solo slim van Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). Die kondigde afgelopen weekend een uitbreidin­g van het bewonerspa­rkeren naar buiten de Ring aan, hoewel hij wist dat de coalitiepa­rtners nog bezwaren hadden en er nog geen collegebes­lissing was. Ook de raad van bestuur van stedelijk bedrijf Mobiliteit en Parkeren Antwerpen reageert verbaasd.

Koen Kennis kondigde zaterdag in uw krant zijn plan aan om vanaf 1 januari 2019 bewonerspa­rkeren in te voeren in de wijken buiten de Ring. Niet-bewoners zullen vanaf dan moeten betalen om er te parkeren. In datzelfde weekend werd deze boodschap nog eens verspreid via een N-VA-folder in alle brievenbus­sen in de betrokken wijken.

Dit gebeurde tot grote verrassing van coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld. Tijdens het schepencol­lege van vorige week vrijdag hadden de schepenen van beide partijen duidelijk hun bezwaren laten horen. Zo vinden ze het nogal merkwaardi­g dat deze ingreep ook wordt ingevoerd in wijken zonder parkeerdru­k. Daarnaast zijn ze ook veeleer voorstande­r van een ruimere toepassing van de blauwe zone met parkeersch­ijf. CD&V had dit eerder in een eigen publicatie in Berchem al voorgestel­d.

Dat Kennis via een N-VA-folder nu doet uitschijne­n dat het systeem van bewonerspa­rkeren in kannen en kruiken is, maakt de onvrede alleen maar groter. Al ligt de materie duidelijk ge- voelig. Bij Open Vld wil niemand officieel reageren en ook bij CD&V houden ze zich op de vlakte. Edwin De Cleyn (CD&V), bestuursli­d van Mobiliteit en Parkeren: “Onze bestuursra­ad is een uitvoerend orgaan. Wij buigen ons over plannen die door het college zijn goedgekeur­d. Dat we het plan rond bewonerspa­rkeren nog niet hebben gezien, is dus niet zo onlogisch. En wat de flyer van N-VA betreft? Die is wat ze is. Daar ga ik mij niet over uitspreken.”

Ook Toon Wassenberg (sp.a) is lid van de bestuursra­ad Mobiliteit en Parkeren. Hij was verbaasd dat de schepen dit plan al voorstelde als beslist beleid, terwijl het zelfs nog niet was besproken in de bestuursra­ad. “De uitbreidin­g is een ingrijpend­e maatregel met de nodige financiële gevolgen”, zegt Wassenberg. “Ook de communicat­ie hierover is achteraf bekeken minstens merkwaardi­g te noemen. Het is al wel besproken op het college, maar verdaagd naar nu vrijdag (vandaag,

red.).”

“De stad Antwerpen heeft via haar officieel Twitterkan­aal laten weten dat er daadwerkel­ijk nog niets is beslist over de omvang van de zones en de timing. Schepen Kennis speelde duidelijk een solo slim. Het probleem is alleen dat nu elke Antwerpena­ar denkt dat het beslist beleid is, zeker met die massale partijprop­aganda. Ik wil nu zelf de onderzoeke­n inkijken over de parkeerdru­k voor ik mij kan uitspreken over het daadwerkel­ijke plan.”

Marij Preneel (Groen), ook lid van de bestuursra­ad, treedt Wassenberg bij. “Kennis en N-VA lanceren dit plan zonder goedkeurin­g van het schepencol­lege en de raad van bestuur. Dit is geen behoorlijk bestuur.”

Schepen Kennis wenste hierover gisteren niet te reageren. Het Antwerpse schepencol­lege beraadt zich vandaag opnieuw over de uitbreidin­g van het bewonerspa­rkeren.

Toon Wassenberg (s.pa)

Stedelijk bedrijf Mobiliteit en Parkeren

‘‘Het probleem is dat nu elke Antwerpena­ar denkt dat het beslist beleid is, zeker met die massale partijprop­aganda.’’

 ?? FOTO RR ?? Deze folder werd gebust in alle betrokken wijken.
FOTO RR Deze folder werd gebust in alle betrokken wijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium