Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal pop-upcontaine­r parken wordt fors uitgebreid

Schepen Caroline Bastiaens wil sluikstort tegengaan

-

Om minder mobiele mensen ook de kans te geven hun afval naar een containerp­ark te brengen en om sluikstort tegen te gaan, zullen er dit jaar 24 popupconta­inerparken worden georganise­erd. Vorig jaar waren dat er nog maar zeven.

De stad zet in 2018 extra in op pop-upcontaine­rparken. “We hebben 24 locaties geselectee­rd, verspreid over de stad: van Hoboken en Berendrech­t tot Ekeren, Merksem, Deurne, het Kiel of Borgerhout”, legt schepen van stadsen buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) uit.

In plaats van op zaterdag, zullen de pop-upcontaine­rparken op vrijdag doorgaan. “Zaterdag is de drukste dag in de containerp­arken en dan is het moeilijk om mensen te missen. Bovendien willen we op de tijdelijke locaties dezelfde service aanbieden. De weegwagen komt dus ook in de pop-upcontaine­rparken te staan. Zo kunnen mensen ook grotere hoeveelhed­en grof vuil aanbieden.”

Om ook werkende mensen de kans te geven hun afval te komen brengen, blijven de pop-upcontaine­rparken tot 19u open. De eerste van dit jaar is al geweest, in Deurne (Bisthoven), de data voor de andere locaties vindt u op antwerpen.be/containerp­arken.

Steenpuin en grof huisvuil zijn betalend. Sinds 2017 hoeft voor hard plastic, zoals emmers, wasmanden of speelgoed, niet meer betaald te worden. Dat harde plastic kan namelijk vermalen worden tot korrels, die geschikt zijn voor recyclage.

Caroline Bastiaens

Schepen Stadsreini­ging (CD&V)

‘‘We houden de deuren open tot 19u, dan kunnen werkende mensen er ook terecht.’’

In totaal werden de Antwerpse containerp­arken in 2017 308.000 keer bezocht. Dat zijn 10.000 bezoeken meer dan vorig jaar. Er werd 45.400 ton vuil opgehaald in de containerp­arken, dat is 500 ton meer dan vorig jaar.

Info over sorteren

De stad wil trouwens de bestaande containerp­arken moderniser­en. Dat zal de komende twee jaar gebeuren. “We willen het gebruiksge­mak verhogen en er recyclagep­arken van maken”, zegt Caroline Bastiaens. “Dat betekent bijvoorbee­ld dat mensen er informatie kunnen vinden over hoe ze het best sorteren of hoe je afval kunt vermindere­n. De meest gestelde vragen kunnen ook al beantwoord worden op informatie­schermen bijvoorbee­ld. In Berchem zijn er al zulke schermen gemonteerd.”

 ??  ??
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium