Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stedelijk Onderwijs meet zelf luchtkwali­teit in twaalf scholen

- (svw)

Het Stedelijk Onderwijs Antwerpen gaat zelf metingen uitvoeren naar de luchtkwali­teit in twaalf scholen. Dat gebeurt naar aanleiding van de slechte resultaten in tien stedelijke scholen die deelnamen aan het Greenpeace-onderzoek naar luchtkwali­teit. Daaruit bleek onder meer dat er een groot verschil tussen een school in een groenere omgeving en een school aan een smalle straat met hoge gebouwen. Maar ook in de groenere omgeving zijn de resultaten niet goed.

“Dit vraagt om ingrijpend­e maatregele­n die de school en de inrichtend­e macht overstijge­n”, zegt Gonda Verhaert, bedrijfsdi­recteur Stedelijk Onderwijs. “Wij willen dit thema echter wel op de agenda houden.”

Het Stedelijk Onderwijs wil daarom metingen uitvoeren van de binnenluch­tkwaliteit. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar stikstofdi­oxide, maar ook naar de concentrat­ies fijnstof, vluchtige organische stoffen, ozon, kooldioxid­e en -monoxide. De metingen zullen een heel schooljaar uitgevoerd worden.

“Het Stedelijk Onderwijs neemt het initiatief voor een proefproje­ct in twaalf scholen”, zegt Claude Marinower (Open Vld), voorzitter van de raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs. “We weten immers dat de binnenluch­tkwaliteit een zeer belangrijk effect heeft op de leerwinst van onze kinderen.”

De resultaten zullen aan de basis liggen van een actieplan.

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Claude Marinower.
FOTO FREDERIK BEYENS Claude Marinower.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium