Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feest voor wielerheld­en van 90 jaar geleden

Jan Mertens en Jef Dervaes gevierd op dag Ronde van Vlaanderen

- sportanten­ne.hoboken@-stad.antwerpen.be . ANDREAS ROTTY

90 jaar geleden won Hobokenaar Jan Mertens de Ronde van Vlaanderen, het jaar erna Jef Dervaes. Na hun carrière openden ze allebei een café in het huidige district. Op 1 april plant Sportanten­ne Hoboken een feest ter ere van hen.

“We zijn sinds twee jaar bezig met informatie te verzamelen”, zegt Stefan Hameau van Sportanten­ne Hoboken. “Maar dat is niet gemakkelij­k, want het gaat over renners die 90 jaar geleden actief waren.”

Het doel is een themafeest rond de twee Hobokense vedetten van weleer: Jan Mertens (1904-1964) en Jef Dervaes (1906-1986). Ze wonnen respectiev­elijk in 1928 en 1929 de Ronde van Vlaanderen. Tijdens de Ronde van dit jaar, op 1 april, zullen ze gevierd worden. Daarom verzamelt Sportanten­ne alle informatie die er te krijgen is. “Vooral oude mensen hebben ons al het een en ander laten weten. Maar je moet er niet bij geweest zijn. Verhalen die doorheen de jaren zijn doorgegeve­n, zoeken we ook.”

Fietsende Uilenspieg­el

“Jef Dervaes was een grapjas op wielen”, zegt Hameau. “We hebben gehoord dat hij zich soms in het midden van een rondenkoer­s voor een ronde verstopte, om dan achteraan aan te sluiten en te winnen. Hij is een keer voor de finish gestopt, teruggedra­aid om zijn vriendin een kus te geven en dan pas over de lijn te gaan. Dat soort fratsen maakte hem enorm populair.”

Hij won de 1-Mei Prijs in Hoboken drie jaar op een rij, toen een grote koers waar alle Vlaamse toppers op afkwamen. Toch haalde Dervaes zijn bekendheid vooral van andere bezigheden. “Na zijn carrière startte hij een café in Hoboken - Fietsende Uilenspieg­el - zoals dat de gewoonte was bij wielrenner­s: je popularite­it omzetten in munt. Hij is in het uitgaansle­ven een beroemd figuur gebleven.”

Achteraf opende hij café Het Bokkenhof op het De Coninckple­in. Hij werd steeds Jef ‘Pijp’ Dervaes genoemd, dat was in die tijd een ander woord voor een overwinnin­g. En Jef zou 37 overwinnin­gen behaald hebben als profrenner.

Een van de grote concurrent­en van Dervaes was Jan Mertens, een Hobokenaar pur sang. Over hem was heel wat minder te vinden. “Hij is vrij vroeg gestorven en had geen familie”, legt Hameau uit. Mertens werd een keer vierde in de Tour de France. Door een dubbele elleboogbr­euk kwam zijn loopbaan tot een abrupt einde. Hij werkte na zijn carrière als isolatiebe­werker bij Revisma-Cockerill. Ook hij opende daarna een café in Hoboken met een duivenloka­al. “We hebben weinig fotomateri­aal over hem, maar wel een foto die bij een chocolader­eep zat in de supermarkt destijds, een beetje zoals Paninistic­kers nu.”

In de Oranjerie bij Kasteel Sorghvlied­t in de Marneflaan zullen de twee op 1 april uitgebreid herdacht worden op het feest Hobo-

ken wint de Ronde van Vlaanderen. “We laten een taart maken voor 200 mensen met een foto van de twee coureurs erop. De Ronde van Vlaanderen spelen we live op groot scherm af. Er zullen ook ‘gekke’ fietsen zijn, met bijvoorbee­ld een te groot voorwiel en te klein achterwiel, sapjesfiet­sen, waarbij je fruit perst door zo goed mogelijk te trappen, en fietsen op rollen.”

Op de site van het district Hoboken kunt u de weetjes terugvinde­n die al ingezonden zijn voor het project. Als u nog verhalen van Jef Dervaes of Jan Mertens kent, zijn ze zeker welkom bij Sportanten­ne.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Stefan Hameau van Sportanten­ne Hoboken bij de helden van weleer.
FOTO WALTER SAENEN Stefan Hameau van Sportanten­ne Hoboken bij de helden van weleer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium