Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een coalitie met N-VA? Dan toch niet met mij”

- (svw)

Districtss­chepen Marij Preneel trekt de Borgerhout­se Groen-lijst. Hoewel ze al tien jaar actief is in dit bestuur heeft ze er nog steeds veel “goesting” in. Ondanks de breuk met kartelpart­ner sp.a wil ze de huidige coalitie verderzett­en.

Preneel is al jaren het gezicht van de Borgerhout­se groenen. Ze werd in 2007 lid van de districtsr­aad en in 2010 districtss­chepen. In de eerste helft van deze legislatuu­r was ze Borgerhout­s districtsb­urgemeeste­r. Bij Groen geldt toch de regel dat men maximum twee legislatur­en mag zetelen?

Preneel: Klopt, maar ik heb een uitzonderi­ng gekregen van de partij. Ik heb er nog steeds veel goesting in en wil er dus nog zes jaar bij doen. Het was de afgelopen zes jaar moeilijk besturen door de gespannen relatie met het stadsbestu­ur. Over alles moet worden onderhande­ld. Maar aan de Te Boelaarlei hebben we toch onze slag thuisgehaa­ld. Niemand zou dat gevaarlijk kruispunt nog terug willen. Ik hoop echt dat er na de verkiezing­en een progressie­f stadsbestu­ur komt. Dan gaan we in Borgerhout veel kunnen realiseren. Voerde het Borgerhout­s districtsb­estuur niet vooral oppositie tegen het stadsbestu­ur?

Nee, wij zijn steeds trouw gebleven aan onze inhoudelij­ke lijn. Als we een project afkeurden, dan hadden we daar goede redenen voor. Zoals bij ons verzet tegen Spoor Oost, waar de stad zes miljoen investeerd­e in een parking. Hetzelfde bij onze bezwaren tegen de fietsstrat­en. Rood asfalt leggen gaat de veiligheid voor fietsers echt niet verhogen. De twee miljoen euro die nu naar die fietsstrat­en gaat, had men beter voor een fietspad op de Turnhoutse­baan gebruikt. Het pro-

Marij Preneel

Groen Borgerhout

‘‘Ik was liever in kartel naar de kiezer gegaan, maar als het niet lukt, dan lukt het niet.’’

ject van de centers aan de Engelselei hebben we wel gesteund omdat we het goed vonden. U wilt de huidige coalitie met sp.a en PVDA verderzett­en. Geraakt u na de breuk in het kartel nog met uw sp.a-collega’s door dezelfde deur?

Ik was liever in kartel naar de kiezer gegaan, maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Daarvoor zijn beide partijen verantwoor­delijk. De politieke realiteit is nu ook anders dan in 2006 en 2012. Er zijn geen diepe wonden geslagen. De sfeer in het college is nog steeds goed. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws sprak over een duister kantje van Groen. Is dat met de mantel der liefde toegedekt?

Dat is eigen aan Groen. Mijn moeder zei steeds: ‘doe wel en kijk niet om’. Die wijsheid komt me in de politiek goed van pas. Behoort een coalitie met N-VA tot de mogelijkhe­den?

Neen, het water tussen ons en N-VA is ook in Borgerhout zeer diep, vooral rond mobiliteit en sociaal beleid. Als er een coalitie met N-VA zou komen in Borgerhout, dan is het toch zonder Marij Preneel. Wat zijn uw ambities voor Borgerhout?

Ik wil een autovrij Moorkenspl­ein en een knip in de Kroonstraa­t voor autoverkee­r. Er is een oplossing nodig voor het sluipverke­er in de Borsbeeken Kortrijkst­raat. Tuinstrate­n en leefstrate­n moeten de norm worden in heel Borgerhout. En we blijven inzetten op kinderarmo­ede. Ieder Borgerhout­s kind verdient dezelfde kansen op school, maar ook de kansen om na school te sporten of naar de tekenles te gaan. Bent u kandidaat-districtsb­urgemeeste­r?

Ik wil vooral een progressie­ve coalitie. Als Groen die kan leiden, graag.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Marij Preneel: “Het water tussen ons en N-VA is ook in Borgerhout zeer diep.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Marij Preneel: “Het water tussen ons en N-VA is ook in Borgerhout zeer diep.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium