Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons handelscen­trum moet opnieuw bruisen”

Winkeliers Turnhoutse­baan begraven strijdbijl en gaan nauwer samenwerke­n

- JAN AUMAN

Winkelcent­rum Schilde en Schilmart begraven de strijdbijl. Ze hebben een akkoord gesloten over hoe de Turnhoutse­baan, van Schilde-Bergen tot de grens met Zoersel, zich best verder ontwikkelt. “We hopen dat de gemeente ons kleinhande­lsreglemen­t snel een officieel statuut geeft, zodat ondernemer­s opnieuw weten waar ze aan toe zijn en voluit durven investeren”, klinkt het bij de handelaars.

De kleinhande­lszaken in het centrale deel van de Turnhoutse­baan en de grotere winkels van Schilmart in het stuk richting Zoersel leefden lang op gespannen voet. “De vrees bestond aanvankeli­jk dat Schilmart zich zou ontwikkele­n, zoals de Bredabaan in Schoten of de Boomsestee­nweg in Wilrijk”, duidt Luc Vrelust, voorzitter van de kleinhande­laarsveren­iging Winkelcent­rum Schilde. “We dreigden elkaar kapot te maken, maar met de steun van burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) zijn we het nu eens over een gezamenlij­ke visie. De neuzen staan in dezelfde richting om de drie handelsker­nen van Schilde met hun zeer divers en groot aanbod van tweehonder­d speciaalza­ken nog meer te doen bruisen.”

Vrelust heeft het over een ontwerp van een kleinhande­lsreglemen­t waarover alle partijen het eens zijn. Uitgangspu­nten zijn een kernverste­rking van het winkelcent­rum, die hand in hand kan gaan met een verdere ontwikkeli­ng van Schilmart in het oostelijk stuk. Concreet zijn alle betrokkene­n het erover eens dat de huidige winkels op Schilmart kunnen blijven, maar dat de zone heringeric­ht, verkeersve­iliger en verfraaid moet worden.

“Ik ben bereid om bepaalde winkels te herlokalis­eren naar de overkant van de Klein Waterstraa­t, zodat het ander stuk van 10.000 vierkante meter tot kmo- en

Luc Vrelust Voorzitter Winkelcent­rum Schilde

“Een jurist is in opdracht van de gemeente al een tijdje ons handelsreg­lement aan het bestuderen. Hopelijk kunnen we snel starten.”

ambachtenz­one kan worden ingericht”, stipt Johan De Bie van Schilmart een van zijn engagement­en aan. “Schilmart heeft een oppervlakt­e van 25.000 vierkante meter. 80% daarvan is nu al bebouwd. De overige 20% wil ik op termijn ook graag benutten met veel aandacht voor bijkomende parkeergel­egenheid.”

Maar in overleg met de kleinhande­laars, wil De Bie zich houden aan enkele beperkinge­n. Zo zullen er op Schilmart alleen grote winkels mogen komen met een minimum verkoopopp­ervlakte van 600 of in de helft van de gevallen zelfs 1.000 vierkante meter. Grootschal­ige detailhand­el dus. Het opdelen van een unit in meerdere kleine winkels zal niet kunnen. Een winkelcent­rum genre Promenade in Kapellen is uit den boze.

En belangrijk: er mogen zich sowieso geen modezaken vestigen op Schilmart. Kleding- en schoenwink­els blijven exclusief voor de centrale handelsker­n. Daarover zijn Johan De Bie en Luc Vrelust het eens. JBC en Torfs, om maar twee grote spelers te noemen, mogen een vestiging in Schilde dus vergeten.

Rechtszeke­rheid

Het grote voordeel van dit lokaal handelsakk­oord is de rechtszeke­rheid. Zowel voor investeerd­ers op Schilmart, als voor zelfstandi­gen in de handelsker­n die twijfelen over investerin­gen. “We zijn com- plementair met elkaar en bundelen de krachten om Schilde nog meer op de kaart te zetten als aantrekkel­ijk koopcentru­m”, aldus alle betrokkene­n. “Voorts ijveren we voor bijkomende parkeerpla­atsen in de zone van Schilde-Bergen, gekend voor zijn zaken voor gespeciali­seerde voeding.”

De hoofdrolsp­elers hopen dat hun akkoord nu snel officieel bekrachtig­d wordt door de gemeente, maar daar lijkt men wat te talmen. “Een jurist is onze tekst in opdracht van het gemeentebe­stuur nu al een half jaar aan het bestuderen. Die mag stilaan zijn ei gaan leggen, liefst nog voor Pasen”, aldus het kwartet Luc Vrelust, Manuel Stuyts, Johan De Bie en John Van Daele. “Zo kan de gemeentera­ad bijvoorbee­ld in april ons kleinhande­lsreglemen­t officieel bekrachtig­en en kan een onderteken­ing van deze historisch­e overeenkom­st snel volgen. Dit zal voor ondernemen­d Schilde een zeer belangrijk signaal zijn.”

 ?? FOTO JAA ?? John Van Daele, Luc Vrelust, Manuel Stuyts en Johan De Bie geloven rotsvast in de toekomst van ‘hun’ Turnhoutse­baan.
FOTO JAA John Van Daele, Luc Vrelust, Manuel Stuyts en Johan De Bie geloven rotsvast in de toekomst van ‘hun’ Turnhoutse­baan.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium