Gazet van Antwerpen Stad en Rand

O.C. Clara Fey centralise­ert werking en administra­tie

Nieuwe zorgfinanc­iering gehandicap­ten noopt tot reorganisa­tie

- ELKE LAMENS

Er wordt gewerkt bij O.C. Clara Fey in de Bethaniële­i, het orthopedag­ogisch centrum dat begeleidin­g biedt aan mensen met een verstandel­ijke beperking. De administra­tie zal er anders gaan werken, een direct gevolg van de zogenaamde persoonsvo­lgende financieri­ng van gehandicap­ten. Die kunnen voortaan zelf kiezen waar ze hun zorg krijgen.

Op 24 februari opende minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nog dagcentrum ’t Punt van O.C. Clara Fey in Brechtcent­rum. Hierdoor kwam er in de gebouwen op de site in de Bethaniële­i een ruimte van zo’n driehonder­d vierkante meter vrij. Die zal tegen volgend schooljaar worden ingepalmd door de administra­tie van het multifunct­ionele centrum. “Een noodzaak”, zo benadrukt directeur organisati­e Olaf Pompen van O.C. Clara Fey. “Door de nieuwe financieri­ng van gehandicap­tenzorg, moeten wij ook anders gaan werken. De administra­tie zal hier gecentrali­seerd worden, want die zit nu erg versnipper­d over alle gebouwen. Ook het onthaal van nieuwe cliënten verhuist van de inkom vooraan naar hier. Het zal aanpassen zijn, maar we geloven dat dit beter zal werken.”

Er komt een nieuwe vloer, plafond, verwarming, en de nodige digitale toepassing­en worden gedaan. “Dat is nodig, want de gebouwen dateren van 1948 en zijn dus verouderd. Er is in het verleden altijd tijdelijk wat opgelapt, maar nooit echt optimaal. Door te centralise­ren, kunnen we ook milieuvrie­ndelijker en economisch efficiente­r werken. Nu moet er een grote ruimte worden verwarmd, terwijl momenteel her en der in verschille­nde lokalen de verwarming continu aanstaat”, legt technisch directeur Patrick Van Buyten uit. “De werken worden allemaal door eigen personeel uitgevoerd. Alleen zo kunnen we dat bekostigen. De middelen zijn beperkt. Ook het bestaande meubilair zal hier opnieuw geïnstalle­erd worden.”

“Momenteel zitten onder meer de orthopedis­ten en de sociale en medische dienst midden tussen de klanten. Ze zitten veel te krap en zullen in aparte ruimtes veel efficiente­r werken. Dat neemt niet weg dat ze nog voldoende tijd tussen de cliënten zullen doorbrenge­n”, benadrukt Pompen.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Technisch directeur Patrick Van Buyten en directeur Olaf Pompen komen de werf bekijken waar tegen september de administra­tie zal gecentrali­seerd worden.
FOTO ELKE LAMENS Technisch directeur Patrick Van Buyten en directeur Olaf Pompen komen de werf bekijken waar tegen september de administra­tie zal gecentrali­seerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium