Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een kind lacht 400 keer per dag, een volwassene 10 keer”

Lachclub Merksem maakt goedgemuts­te doorstart in Wijnegem

- KRISTIN MATTHYSSEN (jbr)

Het is geen grap: op 18 april gaat een nieuwe lachclub van start in GC ’t Gasthuis in Wijnegem. Initiatief­neemster Hika Lenaerts uit Schilde, voorzitter van de Lachacadem­ie, stopte in juni met de lachclub Merksem, om nu in Wijnegem een frisse start te maken.

Er worden geen moppen getapt in lachclubs of er treden geen standupcom­edians op. Het concept van een lachclub is juist om samen in groep zonder reden te lachen aan de hand van lachoefeni­ngen, dans en spel, om zo het kind in ons naar boven te halen. Kinderen lachen gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassene­n slechts tien tot vijftien keer. Deelnemers laten de vrije lach vanuit hun buik opborrelen, met positieve effecten als gevolg, van een beter immuunsyst­eem tot meer zelfvertro­uwen.

“Het idee komt van Madan Kataria, een Indiase dokter op wiens initiatief overal ter wereld lachclubs werden opgericht”, vertelt Hika Lenaerts (55) uit Schilde. “België telt er meer dan dertig, die zich verenigd hebben in de Lachacadem­ie vzw. Binnen de Lachacadem­ie geven we onder meer opleidinge­n voor lachanimat­oren. In totaal zitten er nu zo’n 500 Belgen in een lachclub. De provincie Antwerpen telt vier lachclubs: Antwerpen, Zwijndrech­t, Mechelen en nu Wijnegem.”

Hika Lenaerts is voorzitter van de goedgemuts­te overkoepel­ende academie. Op haar veertigste startte ze zelf een lachclub in haar living. “Ik had een leuke man, lieve kinderen, een toffe job, en toch miste ik iets in mijn leven. Als kind had ik een enorme klaterlach à la Margriet Hermans, die ik nog altijd een zalige vrouw vind trouwens. Ik werd als onverbeter­lijke gibberkont door mijn leerkracht­en bestraft omdat ik té vaak lachte. Na het zien van een bericht op VTM over een lachclub, snapte ik ineens wat ik miste. Ik was mijn lach, en tegelijk een beetje mezelf, kwijtgeraa­kt.”

Hika had lange tijd een lachclub op zondagvoor­middag in Merksem. “Maar door omstandigh­eden – ik verhuisde naar Schilde en kreeg andere werkuren – ging ik op zoek naar een andere locatie en een weekdagcon­cept. De lachclub Merksem was ook wat uitgedoofd. Lachers hebben veel zuurstof nodig. Een hypermoder­ne zaal waar we de ramen nooit kunnen openzetten omdat er ventilatie­systemen zijn, is niet geschikt. Na een lange zoektocht vond ik nu in GC ’t Gasthuis in Wijnegem een ideale zaal. We starten op de woensdagav­onden 18 april, 16 mei en 30 mei tussen 20 en 21u. Het is de bedoeling binnen enkele maanden om de twee weken lachsessie­s te houden in Wijnegem. De bereikbaar­heid met het openbaar vervoer is ideaal.”

Een uurtje lachclub kost 9 euro, ongeveer de prijs van een film. “De enige voorwaarde is dat mensen zich open willen stellen. Je moet aanvaarden dat je eerst wat geforceerd gaat worden, om dan naar je spontane lach over te kunnen gaan. Naargelang de energie in de groep, kan de sessie tot anderhalf uur uitlopen. ”

Sommige mensen nemen direct een abonnement­je, maar een klein aantal gaat al na een half uur buiten. “Sommigen voelen zich niet goed bij ho-ho-hi-ha-ha.

Ze kunnen hun remmingen niet loslaten. Afhakers mogen niet blijven kijken. Er zijn geen toeschouwe­rs in een lachclub.”

Het effect is heel verschille­nd. “Sommigen gaan doodmoe naar buiten, anderen hebben zo veel energie dat ze thuis nog al hun ruiten beginnen lappen, en een zeer kleine minderheid voelt zich terneerges­lagen, maar dat zijn de uitzonderi­ngen. Nog belangrijk: wij aanvaarden elkaar zoals we zijn en lachen elkaar nooit uit.”

Lachclubs gebruiken geen humor, maar wakkeren het gevoel voor humor wel aan. Of Hika vindt dat er op televisie nog genoeg gelachen wordt? “Ik vind dat er te snel wordt overgescha­keld op platvloers lachen en insinuatie­s, of word ik nu preuts?”

Lachclub Wijnegem: 03/645.89.55 of hika@lachacadem­ie.be. www.lachacadem­ie.be

Hika Lenaerts Voorzitter Lachacadem­ie

“Sommigen gaan na een sessie doodmoe naar huis, anderen hebben energie in overvloed.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Hika Lenaerts: “Op mijn veertigste besefte ik dat ik mijn verloren lach miste.”
FOTO MIA UYDENS Hika Lenaerts: “Op mijn veertigste besefte ik dat ik mijn verloren lach miste.”
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium