Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met ritjes van drie uur kom je er niet”

Wout van Aert traint meer dan zes uur in hondenweer op parcours van Ronde

- WERNER BOURLEZ

Zelden een renner gezien met de verbetenhe­id van Wout van Aert. De drievoudig­e wereldkamp­ioen veldrijden wil en zal slagen op de weg dit voorjaar. De derde plaats in de Strade Bianche gaf hem nog meer vertrouwen om beter te doen in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dus trainde hij gisteren meer dan zes uur in de Vlaamse Ardennen. “Het was mijn plan om zes uur te trainen en dan moet er veel tegenvalle­n opdat ik daar van zou afwijken.”

Met zeven renners die Nokere Koerse hadden gereden een dag eerder waren ze gistermorg­en om 11.00u gestart in Oudenaarde voor een tocht van zo’n 130 km. In de gietende regen, bij zo’n acht graden. Meer dan vier uur later bleven er nog drie over: Wout van Aert, Zico Waeytens en Michael Goolaerts. Ploegmaats Sean De Bie, Huub Duijn (volgens ploegleide­r Michiel Elijzen een “levend lijk”), Aidis Kruopis en Elias Van Breussegem haakten onderweg af.

“Ja, ze vielen een voor een af”, grijnsde Van Aert. “Ze hadden koud en wilden het risico niet nemen om ziek te worden.”

Van Aert dacht er in de verste verte niet aan om de tocht in te korten.

“Het was mijn plan om zes uur te trainen en dan moet er veel tegenvalle­n voordat ik daar van afwijk.”

Slijtagesl­ag

Edelareber­g, Wolvenberg, Leberg, Berendries, Tenbosse, Muur, Pottelberg, Kanarieber­g, Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Steenbeekd­ries, Taaienberg, Kruisberg en dan finaal nog eens Oude Kwaremont en Paterberg: Van Aert reed er gezwind naar boven.

“Bwah, het was niet echt afzien zoals in de koers. Ik heb rustig gereden, nooit echt eens doorgetrok­ken. Een dag na een koers als Nokere is het belangrijk dat je in je duurzone blijft, dan heb je het meeste effect om je basis te verbreden.”

En de tocht was nuttig.

“We hadden Dwars door Vlaanderen al eens verkend en daar zijn de hellingen in asfalt. In de Ronde zijn het bijna allemaal kasseien. En dat is toch een stuk lastiger. Met al die opeenvolge­nde hellingen wordt het een slijtagesl­ag. De Koppenberg was toch de lastigste, zeker met dit weer. Als het vandaag koers was geweest, dan hadden er toch veel te voet gestaan. Het is glad op die kasseien. En lastig. De Paterberg is ook steil, maar die is niet zo lang.”

Bij de terugkeer naar de bus in Oudenaarde stond collega-veldrijder Tim Merlier, die in Wortegem- Petegem woont, klaar met de brommer. Want 130 km volstond niet voor Van Aert: hij wilde nog minstens anderhalf uur doortraine­n.

“Ik had Tim gebeld. Een prachtkere­l. Zo kon ik achter de brommer nog via een omweg naar het hotel in Nazareth rijden.”

Goed voor zo’n goede 70 km extra, aan 40 à 45 km/uur. “In totaal stond er 207 km op de teller.”

Je collega’s de bus zien instappen en dan nog eens in een hondenweer bijtrainen…

“Tja, ik heb nooit anders gedaan, ik heb altijd al meer getraind dan de ploegmaats. Vorige week reed ik ook 6,5 uur, want de Ronde en Parijs - Roubaix duren langer dan zes uur, dat is zo’n beetje een magische grens. Die lange trainingen zijn nodig om die afstanden aan te kunnen. Met trainingen van drie uur kom je er niet, hoor.”

Toch heeft Van Aert al een zware veldritwin­ter in de benen. Is hij dan onvermoeib­aar?

“Ja, het kan zijn dat het plots wat minder zal gaan. Maar daar ga ik niet van uit. Ik zou al blij zijn als ik deze conditie nog drie weken kan aanhouden, maar eigenlijk hebben we een programma en training uitgestipp­eld waarin ik pas top zou zijn in Parijs Roubaix. Ik had schrik dat, als het zou tegenvalle­n in het begin, het dan moeilijk zou zijn om te blijven trainen en er de moed in te houden. Maar de start was prima en dat gaf vertrouwen.”

Top tien in de Ronde

Het is duidelijk: niks of niemand kan Van Aert van de wijs brengen. Zeker niet na zijn glansprest­atie in de Strade Bianche.

“Ja, in het peloton zijn er toch een aantal wat geschrokke­n. In Nokere kwamen veel renners mij felicitere­n. Ik heb vertrouwen en voel geen stress. Ik heb al mooie uitslagen gereden. Het is niet van moeten zoals op een WK veldrijden, waar alleen de zege goed genoeg is. Maar ik ga ervoor. In de Ronde zou ik vooraf al willen tekenen voor een toptienpla­ats. Dat moet de ambitie zijn, zeker na wat ik al gepresteer­d heb en hoe ik mij voel.”

Wout van Aert

‘‘Als het vandaag koers was geweest, dan hadden er toch veel te voet gestaan op de Koppenberg.’’

Wout van Aert

“Bwah, het was niet echt afzien zoals in de koers. Ik heb rustig gereden, nooit echt eens doorgetrok­ken.”

Wout van Aert

‘‘Eigenlijk hebben we een programma en training uitgestipp­eld waarin ik pas top zou zijn in Parijs Roubaix.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PETER MALAISE ?? Wout van Aert blijft maar doordender­en in de gietende regen. Alleen Zico Waeytens en Michael Goolaerts houden het vol in zijn wiel.
FOTO'S PETER MALAISE Wout van Aert blijft maar doordender­en in de gietende regen. Alleen Zico Waeytens en Michael Goolaerts houden het vol in zijn wiel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En daar gaat Wout op de Muur.
En daar gaat Wout op de Muur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium