Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik luister niet naar wie mij wil afmaken”

Thibaut Courtois reageert op vlijmscher­pe kritiek

- BART LAGAE

Een dag na de uitschakel­ing van Chelsea in de Champions League komt Thibaut Courtois terug op zijn drie tegengoals in Camp Nou en de harde kritiek aan zijn adres van tvanaliste­n, fans en betweters op de sociale media. “Er is niets dat mij kapot kan krijgen.”

Vandaag is hij gewoon weer de eerste naam op het briefje van bondscoach Martinez. Met Simon Mignolet op de bank van Liverpool is er geen twijfel over wie op het WK het doel van de Belgen moet verdedigen. Maar internatio­naal ging Courtois’ naam woensdag overal over de tongen. In huiskamers, tv-studio’s en sociale mediakanal­en. “Natuurlijk doet het me pijn wat er gebeurd is”, zegt Courtois. “Ik ben een winnaar en ik haat verliezen, zeker als de fout van mij komt. Ik voel me er zeker niet goed bij.”

Onmiddelli­jk na de wedstrijd had Courtois al de fout van de eerste goal van Lionel Messi op zich genomen. Hij kreeg de bal door de benen aan de eerste paal en had geen moeite dat toe te geven voor de camera’s. “Zo ben ik nu eenmaal. Ik wil me niet wegstoppen als ik een fout heb gemaakt. In Camp Nou wil je het liefst geen fouten maken en zeker niet zo vroeg in de wedstrijd. Maar fouten kunnen gebeuren. Voetbal heeft mooie kanten, maar soms ook slechte.”

Dat hij het mikpunt was van spot op sociale media en door de mangel werd gehaald door analisten als Aad de Mos, is het laatste van Courtois’ zorgen. “Het kan me niet schelen wat niet-Chelseafan­s van de wedstrijd denken. Ik weet naar wie ik moet luisteren en naar wie ik niet moet luisteren. Ik moet niet luisteren naar de mensen die hopen dat ze je kunnen afmaken. Die geduldig wachten op dat ene moment om je kapot te maken. Maar niks zal me kapotmaken. Ik zal altijd hard blijven werken.”

Het zal altijd het lot van een

doelman zijn dat hij wordt afgerekend op zijn fouten en niet op zijn reddingen. “Ik had enkele goeie saves na de eerste goal en heb gedaan wat ik kon”, zei Courtois. “Bij de tweede goal had ik de pech dat ik de bal wel raakte, maar niet voldoende om hem tegen te houden. De derde goal (de tweede

van Messi, red.) was hard tussen mijn benen. Dat kan gebeuren als je een grote keeper bent en je benen vanzelfspr­ekend ook langer zijn.”

Courtois heeft nu enkele weken zonder wedstrijd met inzet. Zondag speelt Chelsea de FA Cup en rekent coach Antonio Conte op bekerdoelm­an Willy Caballero. Tenzij de Italiaan de hiërarchie omgooit vanaf de kwartfinal­es. De FA Cup is de enige trofee die de Blues dit seizoen nog kunnen winnen.

Nieuw contract?

Vanaf volgende week is het aftellen naar de oefenmatch tegen Saudi-Arabië. Courtois krijgt tijd om zijn hoofd leeg te maken. En misschien is er ook tijd om de contractve­rlenging die al lang op stapel staat af te ronden. Sinds januari werd geen vooruitgan­g meer geboekt in het dossier omdat de standpunte­n te ver uiteen lagen. Chelsea wil Courtois echter graag houden. “Ik heb geen schrik om voor mezelf op te komen”, zegt Courtois. “Ik weet dat ik elke dag hard mijn best doe en probeer mijn hoogste niveau te bereiken. De volgende keer dat ik speel, wil ik die beslissend­e saves wel maken. De Chelseafan­s weten ook dat ik al wedstrijde­n voor hen gewonnen heb.”

Behalve Courtois gingen ook andere Chelseaspe­lers in de fout. Andreas Christense­n in de heenmatch en Cesc Fabregas woensdag. Ousmane Dembélé kreeg zowat vrije doorgang van iedereen bij die goal.

“We hadden veel pech”, zei Courtois. “We waren zeker niet minder dan Barça in beide wedstrijde­n, maar individuel­e fouten doen ons de das om in beide matchen. Alle vier de tegengoals komen er na fouten, terwijl we zelf de lat en de paal raakten.”

 ?? FOTO'S BELGAIMAGE ?? De kritiek van de buitenland­se pers was snoeihard. Ook op sociale media kreeg Courtois de volle laag.
FOTO'S BELGAIMAGE De kritiek van de buitenland­se pers was snoeihard. Ook op sociale media kreeg Courtois de volle laag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium