Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet twijfelen aan Courtois

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Met onze krant en onze populaire internetsi­te vechten we er doorlopend tegen: de waan van de dag. Een harde strijd, want onze lezers en surfers zijn vooral geïnteress­eerd in de actuele stand van zaken. Om de altijd op de loer liggende oppervlakk­igheid te bannen, waken we er hard over dat de waan van de dag niet de hoofdmoot vormt en zeker niet de waan van het uur wordt.

Wat we woensdagav­ond en gisteren allemaal lazen en hoorden over de wedstrijd van Thibaut Courtois in Barcelona, getuigde van een opportunis­me dat je vooral op Twitter of Facebook vindt. De sociale media lijken het opportunis­me hebben uitgevonde­n. Enig geduld, begrip voor situaties of het voordeel van de twijfel is er niet meer bij. Oorzaken, overmacht of een samenloop van omstandigh­eden spelen geen rol in de race naar de grappigste, hardste of grofste post.

Zo werd Thibaut Courtois plots in vraag gesteld en zelfs uitgelache­n. Thibaut Courtois, de doelman van 25 jaar die woensdag voor het eerst op een internatio­naal podium in de fout ging. Voor het eerst na 55 interlands, meer dan 50 Europese duels en twee Europese finales. Lionel Messi mikte twee keer een bal door zijn benen. Messi, de beste voetballer aller tijden. De speler die, als hij de bal heeft, een complete röntgenfot­o van zijn omgeving maakt en dan het leer legt waar hij wil. Op de centimeter. Messi kan er in deze weergaloze vorm elke doelman ter wereld belachelij­k laten uitzien. Ook elke doelman uit de top tien van de besten ter wereld. Wie twijfelt aan Courtois, die met Chelsea een beroerd seizoen beleeft en daar ook onder lijdt, moet dringend zijn geheugen opfrissen.

Vandaag maakt bondscoach Roberto Martinez zijn laatste selectie bekend alvorens hij ergens half mei zijn definitiev­e 23koppige WKkern moet samenstell­en. Courtois zal hem geen kopbrekens bezorgen. De fitheid van Kompany, de weerbarsti­ge vorm van Dendoncker, de niveauloze Chinese competitie van Witsel en Carrasco, de geringe speelminut­en van Meunier en Jordan Lukaku en het wegdeemste­ren van Benteke zullen veel meer aandacht vragen. Plus de vraag van een miljoen: wat met Radja Nainggolan? De vorige keer was de middenveld­er van AS Roma, samen met Kompany, De Bruyne, Vermaelen en Mignolet de enige overgeblev­en Belg in de Champions League, opnieuw geselectee­rd maar hij diende geblesseer­d af te haken. Die (laatste?) kans moet Martinez hem op zijn minst nog geven. Ook aan Nainggolan moet je niet twijfelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium