Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Om door de benen te spelen”

Pfaff maakte het mee, in 1986 tegen Maradona

-

si. Maradona heb ik ook snel van mij afgezet.”

Volleyball­ers

De analisten waren wel snoeihard. Louis van Gaal zei: ‘Die bal kan er niet in. Als hij Frans Hoek als keeperstra­iner had gehad, dan had hij zijn benen gesloten’. Frans Hoek was de keeperstra­iner die Van Gaal overal meenam. Pfaff: “Met alle respect, maar Frans Hoek is keeper geweest bij Volendam. Als ik iets zeg, of Sepp Maier, of Peter Shilton, dan zou ik luisteren. Maar Frans Hoek? De echte keeperssti­el gaat verloren. De huidige doelmannen zijn volleyball­ers of handballer­s. Ze slaan ballen weg, pareren ze met de voet. Dat is spijtig. Iedereen wil een reuzegrote, atletische keeper, maar ze zijn de voeling met de grond kwijt. Ze gaan niet snel genoeg naar beneden.”

Al moeten we daarbij zeggen dat Pfaff zelf bij de eerste Maradona-goal in 1986 misschien zelf iets te snel ging liggen. “Iedereen maakt fouten. Ik geef ook geen kritiek op Thibaut Courtois, maar praat in het algemeen. Regelmatig zie ik eens een moderne keeperstra­ining. Dat is dan tik, tik, tik...reflexen. Neen, neen: dat zijn bezigheids­therapieën. Keepers moeten vallen en opstaan, vallen en opstaan, vallen en opstaan. Snel naar de grond leren gaan, veel meer wedstrijds­ituaties nabootsen om te leren anticipere­n. Dat is de echte keeperssti­el. En elke doelman moet ook een match voor de match spelen in zijn hoofd. Daarmee bedoel ik hij vooraf moet uitdoktere­n hoe de tegenstrev­ers bewegen, hoe ze zich vrijlopen… Messi laat zich altijd uitzakken en rukt dan twintig meter op. Als wij tegen Maradona speelden, dan kleefde daar iemand op - Guy Vandersmis­sen bijvoorbee­ld en was dat niet zo dan schreeuwde ik mij schor tot er iemand rond zijn nek hing. Dat zie ik nu ook veel minder.”

Pfaff heeft het in dit geval wel over het WK 1982 toen België de openingsma­tch won van Argentinië met 1-0 en Maradona aan banden werd gelegd. In 1986 probeerden er zelfs zes Duivels op Pluisje te kleven en dat volstond nog niet.

WK 2018

“Die openingsma­tch van het WK 1982 was ook in Camp Nou in Barcelona, hé. Ook 97.000 toeschouwe­rs op de tribune, maar ik kon dat wel aan, die stress. Courtois kan ook best met die druk om. De volgende keer dat hij tegen Messi speelt, zal hij attenter zijn en zal hem dit niet meer overkomen. Laat ons op het WK in Rusland maar opnieuw tegen Argentinië uitkomen. Thibaut moet er niet meer over nadenken en straks revanche nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium