Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Tokio zal ik een ervaren atleet zijn”

Jaouad Achab gaat resoluut voor goud op Belgian Open in Lommel

- FREDERIK BAETEN

Dit weekend vindt in Lommel het eerste en enige wereldbeke­rtornooi taekwondo van België plaats. Een van de blikvanger­s wordt regerend Europees kampioen Jaouad Achab (25). De Wilrijkena­ar ligt erop gebrand de Belgian Open voor de eerste keer op zijn naam te schrijven. “Door omstandigh­eden kon ik de voorbije jaren niet deelnemen. Nu sta ik te popelen om voor eigen supporters goud te veroveren in Lommel”, zegt Achab.

Jaouad Achab heeft niet de makkelijks­te periode achter de rug. De wereldtite­l in de klasse -63 kilogram werd hem in 2017 afgesnoept en ook het afscheid van de Antwerpse coach Karim Dighou, die naar de Australisc­he federatie vertrok, viel hem zwaar. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. Achab heeft nog steeds een ijzersterk­e olympische ranking, het klikt met de nieuwe coach Davoud Etminani en hij is dolgelukki­g dat hij eindelijk eens een groot tornooi in eigen land kan vechten.

“Door omstandigh­eden kon ik de voorbije drie jaar nooit aan de wereldbeke­r in Lommel deelnemen. De ene keer was ik geblesseer­d, de andere keer paste het niet in mijn planning. Deze keer kan het wel. Goud pakken voor mijn eigen fans is dan ook mijn enige ambitie”, aldus Achab.

Toppers

Achab kampt zaterdag in Lommel in zijn favoriete klasse -63 kilogram. De Wilrijkena­ar is uiteraard favoriet, maar zal met een aantal stevige concurrent­en moeten afrekenen in de race naar goud. Bovendien staat Karim Dighou van team Australië ook met een aantal atleten in de klasse van Achab. “Het zal sowieso een emotioneel weerzien met Karim Dighou worden. Maar dat is nu eenmaal topsport. Soms splitsen de wegen van mensen nu eenmaal.”

Achab staat momenteel stevig op de tweede plaats van de olympische ranking in de klasse -68 kilogram. Zonder tegenslag haalt hij ook de Olympische Spelen van Tokio 2020.

“Ik wil niet alleen Tokio 2020 halen, maar er ook een medaille veroveren. In 2016 was het allemaal nog vrij nieuw voor mij. In Tokio zal ik een ervaren atleet zijn. Dat is een groot voordeel”, besluit Achab.

 ?? TOM GOYVAERTS FOTO ?? Jaouad Achab: “Ik wil op de Spelen van Tokio een medaille pakken.”
TOM GOYVAERTS FOTO Jaouad Achab: “Ik wil op de Spelen van Tokio een medaille pakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium