Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GTI en Bouwunie zoeken schilders

Herman ‘Marcske’ Verbruggen zet opleiding in de verf

- FILIP SPOELDERS

Vlaanderen heeft nood aan schilders. De actie ‘SOS Schilder op School’ moet het beroep promoten. Peter van de campagne is Herman Verbruggen, alias Marckske van FC De Kampioenen. Het GTI van Mortsel sluit zich graag aan bij de campagne.

Jenaplansc­hool Lieven Gevaert kwam gisteren met 34 leerlingen uit het zesde leerjaar naar het Mortselse GTI. Ze kregen schilderte­chnieken aangeleerd van de studenten uit het zesde jaar schilderwe­rk en decoratie van de technische school.

De actie past in de campagneda­g ‘SOS Schilder op School’ om jongeren warm te maken voor het beroep van schilder. Omdat er gewerkt werd rond het thema ‘FC De Kampioenen’ kwam Herman ‘Marcske’ Verbruggen als peter van de promotieca­mpagne de leerlingen op de goede weg zetten.

Handtekeni­ngen

“Ik ben op zoek geweest naar gelijkenis­sen tussen de beroepen van schilder en acteur. Ze zijn er zeker, want allebei moeten we creatief zijn en maken we mensen blij. De schilders doen dit tegenover de klanten en wij als acteurs tegenover het publiek. En als het schilderwe­rk goed is, mogen ze na enkele jaren terugkomen. Dat is zoals de herhalinge­n van FC De

Kampioenen”, lachte Herman Verbruggen, nadat hij alle leerlingen, studenten en leerkracht­en een handtekeni­ng had gegeven.

Volgens Tina De Smaele, nationaal voorzitter Schilders-DecoraDe teurs bij Bouwunie, is er nood aan schilders. “We herhalen deze campagne om de twee jaar en het blijft nodig. Wij blijven vragende partij naar schilders. Het beroep biedt trouwens een mooie werkzekerh­eid. Mensen denken dat het alleen om een muur schilderen gaat, maar er zijn zo veel mogelijkhe­den, zoals behangen, interieura­dvies, industriël­e schilderwe­rken of een eigen zaak opstarten.”

Het GTI is momenteel tevreden met het aantal studenten in opleiding. “Van het derde tot en met het zevende jaar zitten wij aan 45 leerlingen. Maar het is belangrijk om deze opleiding in de kijker te blijven plaatsen”, geeft Jos Mispelters van het GTI aan.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Herman Verbruggen, helemaal achteraan, bezoekt het GTI Mortsel.
FOTO FILIP SPOELDERS Herman Verbruggen, helemaal achteraan, bezoekt het GTI Mortsel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium