Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel werklozen vonden vorig jaar job

- KdRaIaSrTe­IxNtMraATo­TpHiYnSzSe­EtNte, BART ROGGEMAN

De jongste VDAB-statistiek­en tonen aan dat de werklooshe­id in zowat alle gemeenten uit de regio rond Antwerpen, op een enkele uitzonderi­ng na, is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het algemene gemiddelde in de provincie ligt momenteel op 8,5%. Op het kaartje vindt u voor elke gemeente het percentage werklozen en de evolutie ten opzichte van februari 2017 terug.

Samen met Zoersel heeft Zandhoven met 4,7% de laagste werklooshe­idsgraad ten noorden van Antwerpen. In Zandhoven daalde de werklooshe­id vorig jaar zelfs met 7,4%. “Historisch hebben wij altijd een lage werklooshe­id gehad”, reageert burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Als die absolute cijfers laag zijn, verandert het percentage direct spectacula­ir bij schommelin­gen.”

“Heel wat inwoners van Zandhoven werken in de zorgsector, en daar blijft de vraag stijgen. Ook in de dienstense­ctor – banken en verzekerin­gen – is er veel werk in Zandhoven. Tel daar het groot aantal zelfstandi­gen bij en je komt aan dit resultaat. Toch toonde de viering van Welzijnssc­hakel aan dat ook in Zandhoven mensen het moeilijk hebben. Daarom moeten we als gemeente blijven inzetten op initiatiev­en als de vrijetijds­pas of de buurtbus.”

In de gemeente Wijnegem steeg de werklooshe­id dan weer met 11,2%. Burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) ziet dezelfde verklaring als burgemeest­er Van Hove. “Als er weinig werklozen zijn en er komen er een paar bij, dan zorgt dat meteen voor een hoog percentage. In de Salvialei zijn er zestig sociale woningen van Arro bijgekomen. Maar een echt grote verklaring zie ik niet”, zegt Wynants. “Er zijn nog altijd meer werkplaats­en ter beschikkin­g in Wijnegem dan dat er werkzoeken­den zijn. In het Wijnegem Shopping Center vragen ze altijd winkelbedi­enden en ook onze industrie draait uitstekend.”

In de Zuidrand is er dan weer een opvallende daling in Schelle. Schepen van Lokale Economie Axel Boen (CD&V) ziet een tweetal mogelijke verklaring­en. “Het voorbije jaar is er in de omgeving, vooral dan langs de A12, toch aanzienlij­k wat activiteit bijgekomen. Zowel van nieuwe bedrijven als ondernemin­gen die zijn uitgebreid, onder meer in het retailpark A12 Shopping.”

“Een andere factor die van belang is, is dat we via het OCMW de inspanning­en rond arbeidstra­jectbegele­iding hebben opgevoerd. Aan de andere kant zien we dat demografis­ch gezien het aantal hogeropgel­eiden toeneemt.”

Mortsel heeft dan weer de op een na hoogste werklooshe­idsgraad. Een groot aantal laaggescho­olden, veel 50-plussers, taalachter­stand bij nieuwe inwoners van vreemde origine, de beperkte mobiliteit en een gebrek aan netwerk van werkzoeken­den haalt schepen van Tewerkstel­ling Goele Custers (N-VA) als oorzaken aan. “Als verlengde van de grootstad oefenen we een aantrekkin­gskracht uit op bepaalde doelgroepe­n. Onder meer via de Werkwinkel en het wijkwerken willen we

n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium