Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen Blokkendoo­s spreken ‘vloeiend’ Russisch

Ouders stellen tijdens taalbad hun eigen moedertaal voor aan scholieren

- JEF WIJCKMANS

Het leerkracht­enteam en het oudercomit­é van De Blokkendoo­s organisere­n deze week het project ‘Taal in the picture’. De leerlingen maken zo kennis met verschille­nde talen.

“Al een heel schooljaar werken we intensief rond taal, met als doel een talenbelei­dsplan op te stellen”, zegt directeur Bart Willemen. “Het idee om de leerlingen kennis te laten maken met andere talen komt van ons oudercomit­é. Zij stelden voor om ouders van een vreemde origine uit te nodigen, om hen hun verhaal in hun taal te laten vertellen.”

Zo worden Russische liedjes gezongen en maken de leerlingen onder meer kennis met het Arabisch. In de lagere school werken ze een hele dag intensief rond taal. Alle leerlingen krijgen workshops in de vreemde talen.

Op de kalender staan naast Russisch en Arabisch ook Bulgaars, Frans, Hongaars, Afrikaans, Engels, Spaans, Duits, Italiaans en Turks. Ook gebarentaa­l is voorzien. De kleuters doen ook mee, zij het maar een uurtje per dag. De leerlingen van de lagere school werden gisteren de hele dag ondergedom­peld in het taalbad.

In vele scholen is spreken in een andere taal een discussiep­unt. De directeur is zich daar van bewust. “Wij gaan geen kleuters of leerlingen bestraffen omdat die op de speelplaat­s in hun taal spreken, integendee­l zelfs. Vooral wanneer ze hier net arriveren, gaan we op zoek naar een buddy die dezelfde taal spreekt om hen te helpen bij de grote aanpassing­en. Maar uiteraard dulden we scheldwoor­den in een andere taal niet. Dat is iets wat je trouwens makkelijk kan herkennen.”

De Blokkendoo­s telt in totaal 430 kleuters en leerlingen. Zowat 20% is van buitenland­se origine, maar de meesten zijn het Nederlands wel machtig. Zo’n dertig leerlingen spraken, voor ze op de school kwamen, onze taal nog niet.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? De kleuters leren een Russisch liedje.
FOTO JEF WIJCKMANS De kleuters leren een Russisch liedje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium