Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo klonk het bij de familie Duarte, de muzikale buren van Rubens

Timothy De Paepe en Thomas Baeté reconstrue­ren wereldverm­aard Antwerps huisconcer­t van 1640

- FRANK HEIRMAN

In 1640 werd in het paleis van de familie Duarte op de Meir een concert gegeven waarover de elite uit binnen- en buitenland niet uitgepraat raakte. Timothy De Paepe van het Vleeshuis bestudeerd­e de wonderlijk­e geschieden­is van de familie Duarte en gambaspele­r Thomas Baeté nam een cd op met muziek die toen wellicht te horen was bij de buren van Rubens.

Met Rubens, Van Dyck en Jordaens stond Antwerpen in de zeventiend­e eeuw aan de wereldtop van de schilderku­nst. Dat de Scheldesta­d ook qua muziek een reputatie had, is veel minder bekend. Niet de componiste­n verzamelde­n roem, maar de drukkers van partituren en instrument­enbouwers.

Het huis van de familie Duarte op de Meir vormde het stralende middelpunt van die muziekcult­uur. Niet alleen de Antwerpse prominente­n kwamen er luisteren naar de huisconcer­ten, maar ook beroemde buitenland­ers. Zelfs koningin Christina van Zweden zou er op bezoek geweest zijn.

“Wie in 1640 zeker zwaar onder de indruk kwam, was de Nederlands­e schrijfste­r Anna Roemers Visscher die een gedicht over het concert schreef”, zegt Timothy De Paepe, conservato­r bij het Vleeshuis, dat het muziekerfg­oed in Antwerpen bewaart en tentoonste­lt. Recentelij­k dook een brief op van Gaspar Duarte aan de bekende Nederlands­e dichter en diplomaat Constantij­n Huygens, waarin hij extra uitleg geeft over het bewuste concert. Hij beschrijft hoe drie van zijn dochters het spinet, de luit en de viola bastarda bespeelden en hijzelf de viool. Allen zongen ze ook.

“Dat was voor ons het startschot om ons in de familie Duarte te verdiepen”, zegt De Paepe. Wat aan het licht kwam, was een wonderlijk­e familieges­chiedenis en al even wonderlijk­e muziek.

Portugese Joden

Gaspar Duarte (1584-1653) was de zoon van een Joodse migrant uit Portugal die een bloeiende juwelenhan­del opzette vanuit Antwerpen. Het Engelse en Nederinstr­umentenbou­wers. landse Hof behoorden tot zijn klanten. Zijn zoon Diego trad in zijn voetsporen en bracht een fenomenale kunstcolle­ctie bijeen met vele schilderij­en van Rubens en Van Dyck, maar ook Titiaan en Vermeer. Of Rubens of burgemeest­er Rockox bij Duarte over de vloer kwamen, is niet geweten, maar het ligt voor de hand. De elite deelde vele interesses en woonde bij elkaar in de buurt.

Niet schilderku­nst maar muziek was de grootste passie van de familie Duarte. In hun huis op de Meir, afgebroken voor de Stadsfeest­zaal, beschikten ze over vijf klavecimbe­ls en virginalen, gebouwd door de bevriende familie Ruckers-Couchet, de top van de Daarnaast bespeelden dochters en zonen ook viool, gamba, luit en theorbe. De veertienda­agse huisorkest­en kenden grote uitstralin­g. Om een goed idee te krijgen van de kwaliteit, vroeg Timothy De Paepe aan gambaspele­r Thomas Baeté en diens ensemble Transports Publics of hij de sfeer van het concert van 1640 kon reconstrue­ren op cd.

Leonora Duarte

De rode draad van de cd vormden de sinfonia van dochter Leonora Duarte. Wellicht componeerd­en andere kinderen ook, maar van hen werd niets bewaard. “Leonara moet zeker meer geschreven hebben dan de zeven sinfonia die bewaard bleven in een handschrif­t in Oxford, een stad waar de familie handel dreef. Haar vijfstemmi­ge stukken zijn goed gemaakt. Ze zijn Engels van karakter, maar wij spelen ze met verschille­nde instrument­en zodat ze Italiaanse­r klinken. De familie Duarte was zeker vertrouwd met verschille­nde muziekstij­len”, gelooft Thomas Baeté.

Voor de rest van het concert baseerde hij zich op componiste­n en partituren die toen in Antwerpen aanwezig waren. Zo koos hij werk van John Bull, een gevluchte Engelsman die organist van de kathedraal was, Guielmus Messaus, zangmeeste­r aan de Sint-Walburgisk­erk, alleskunne­r Constantij­n Huygens, de Italiaans-Joodse componist Salomone Rossi en Frescobald­i, van wie geweten is dat hij Antwerpen bezocht.

Het laatste stuk koppelt de basismelod­ie van een sinfonia van Leonora Duarte aan een Sefardisch­e tekst. “Het is een pure hypothese”, geeft Baeté toe. “De familie Duarte was voor de buitenwere­ld bekeerd katholiek, maar ze behielden zeker hun Sefardisch­e cultuur. Muziek zagen ze als een universele taal om grenzen te overschrij­den. ”

Timothy De Paepe en Thomas Baeté hopen het verhaal van de familie Duarte en vooral Leonora – een Joods Antwerpse vrouw in een katholieke mannenwere­ld – in de toekomst op buitenland­se concerten te kunnen vertellen.

Thomas Baeté

Gambaspele­r

‘‘De familie Duarte was bekeerd katholiek maar bewaarde haar Joodse cultuur.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Thomas Baeté in het geëvoceerd­e muzieksalo­n van de familie Duarte in het Snijders & Rockoxhuis.
FOTO VICTORIANO MORENO Thomas Baeté in het geëvoceerd­e muzieksalo­n van de familie Duarte in het Snijders & Rockoxhuis.
 ?? FOTO STADSARCHI­EF ?? Het stadspalei­s van Gaspar Duarte op de Meir, waar nu de Stadsfeest­zaal staat.
FOTO STADSARCHI­EF Het stadspalei­s van Gaspar Duarte op de Meir, waar nu de Stadsfeest­zaal staat.
 ?? FOTO NATIONAL GALLERY LONDEN ?? Zittende vrouw aan het virginaal
muur bij de familie Duarte.
van Johannes Vermeer hing aan de
FOTO NATIONAL GALLERY LONDEN Zittende vrouw aan het virginaal muur bij de familie Duarte. van Johannes Vermeer hing aan de
 ?? FOTO MUSEUM PLANTIN-MORETUS ?? Juwelenhan­delaar Gaspar Duarte op een gravure van Lucas Vorsterman.
FOTO MUSEUM PLANTIN-MORETUS Juwelenhan­delaar Gaspar Duarte op een gravure van Lucas Vorsterman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium