Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb zelf schoenmaat 36 en moet dus naar de kinderafde­ling”

Bruno Van Noten is al veertig jaar zelfstandi­g schoenmake­r

- AN VAN DE VOORDE PATRICK VAN DYCK

De winkel van Bruno Van Noten ziet eruit als een gewone schoenmake­rij, met op de toonbank veters in alle kleuren en lengtes, een collectie sleutelhan­gers en schoensmee­r, en achteraan in de zaak robuuste machines waarvan alleen de schoenmake­r zelf weet waarvoor ze dienen. “Loop maar door”, zegt hij. Ineens lijk ik Gulliver die ten prooi is gevallen aan de Lilliputte­rs. De vloer achter de toonbank is een halve meter opgehoogd, waardoor alles wel erg laag staat. “Dat heb ik laten doen”, zegt Van Noten met een brede glimlach. “Het werkt handiger omdat ik maar 1,40 meter groot ben.”

Bruno Van Noten werd geboren in Massenhove­n (Zandhoven), als derde in een gezin van vier. “Ik heb twee broers en een zus, die jonger is. Ik ben de enige dwerg in de familie. Nu ja, mijn dochter heeft het ook.” Toen Bruno twee maanden oud was, is het gezin verhuisd naar Boechout. “Mijn vader werkte bij Agfa-Gevaert. Ik wist dat ik een nonkel had die schoenmake­r is geweest. Daarom heb ik dat vak gekozen toen ik 12 jaar was en naar het VTI in Lier ging. Het was dat of horlogemak­er. Hoewel het niet verplicht was, heb ik gestudeerd tot ik 18 jaar was. Daarna ben ik gaan werken in schoenenfa­briek Vandeputte, waar veiligheid­sschoenen werden gemaakt. Ik verdiende 105 frank

(2,60 euro, red.) per uur.”

Wandelstok­ken oplappen

Na een halfjaar in loondienst, begon Van Noten als zelfstandi­g schoenmake­r in de garage van zijn ouders. “Ik maakte reclame met briefjes die ik in de bussen ging steken. En dat lukte. Daarna heb ik hier een winkel geopend, die ik nu nog steeds heb. Ik doe voornameli­jk herstellin­gen. Niet alleen van schoenen, maar ook van handtassen. Omdat ik graag aan mijn stikmachin­e zit, zet ik ook ritssluiti­ngen in jassen. En ik doe oplapwerk aan paardentui­g en van wandelstok­ken. Met twee maneges en vier rusthuizen in de buurt, is dat erbij gekomen, net als het bijmaken van sleutels en het drukken van nummerplat­en. De klanten verwachten dat.”

In de harmonie, waar Van Noten klarinet en saxofoon speelt, leerde hij zijn vrouw Griet kennen, die ook saxofoon speelt. “Zij heeft een normale lengte”, zegt hij lachend. “We hebben elkaar leren kennen zoals andere mensen dat ook doen. Gewoon, dus.”

De twee kregen een dochter, Joyce, die dan wel heel klein is van gestalte, maar groots is in de dingen die ze doet. Zo werd ze een paar keer verkozen tot sportlaure­aat van de gemeente Boechout omdat ze G-zwemkampio­en was. Tegenwoord­ig werkt ze als verantwoor­delijke voor de vrijwillig­ers van Katrinahom­e in Mortsel en Hoboken, een vzw die volwassene­n met een verstandel­ijke handicap ondersteun­t. Ze geeft ook zwemles aan kinderen.

“Omdat Joyce twee verschille­nde voeten heeft, een grote en een kleine, heb ik even getwijfeld of ik ook schoenen zou beginnen maken, want die kennis had ik op school geleerd. Maar daar ben ik op teruggekom­en, te ingewikkel­d.”

Mode interessee­rt de schoenmake­r niet. “Dat komt en dat gaat”, zegt hij. “Vooral bij vrouwen: grote hieltjes en kleine hieltjes, plateauzol­en, sandalen: dat komt allemaal terug. Mij interessee­rt het niet. Ik moet zelf tussen de kinderscho­enen kiezen, want ik heb maat 36, wat klein is voor een man.”

In zijn vrije tijd schuimt Van Noten verzamelbe­urzen en rommelmark­ten af, op zoek naar champagnec­apsules en … Smurfen. Van de capsules heeft hij er 12.000, allemaal netjes in mappen. Zijn verzamelin­g Smurfen heeft een eigen kamer in huis. “Da’s uit de hand gelopen”, zegt hij bijna beschaamd. “Ik nam mijn dochter vroeger mee naar rommelmark­ten en omdat het de tijd van de Smurfen was, zijn we daarnaar op zoek gegaan. Op de duur ging mijn dochter niet meer mee, maar ik bleef zoeken. Ik ben ook lid van de Smurfenclu­b.”

Ondertusse­n is al een viertal klanten binnengest­apt met kapot schoeisel. Bruno neemt ze allemaal met een brede glimlach aan en geeft de klanten in ruil een soort van tombolaloo­tje. “Zij een lootje, ik een lootje. De problemen beginnen pas als hier een man staat met het lootje van zijn vrouw en niet weet om welke schoenen het gaat. ‘Kies maar’, zeg ik dan. Of als mensen hun lootje kwijt zijn.”

Gezocht: overnemer

uitzonderl­ijk

Joyce Van Noten (29):

“Mijn vader is al veertig jaar schoenmake­r. Een mooi moment om hem in de bloemetjes te zetten.”

Niet alle klanten zijn even vriendelij­k. “Er zitten

ambetanter­ikken tussen. Het is door hen dat ik een buitenverb­lijf heb in Overmere-Donk (Berlare,

red.), in de palingstre­ek. Er waren er die op zondag aan de bel hingen omdat ze de schoenen van hun vrouw waren vergeten te komen halen en ze net naar een trouwfeest moest, of de bottinnen van hun zoon die op Chirokamp vertrok. Daarom hebben we dat buitenverb­lijf gekocht. Ik ben daar graag. Mijn vrouw ook, maar die gaat ook graag op reis. Momenteel zit ze met mijn dochter in Spanje, bij vrienden. Dat doet ze elk jaar. Ik ga nooit mee.”

Bruno is ondertusse­n 60 jaar en heeft nog altijd geen overnemer voor zijn schoenmake­rij. Hij gaat nog een paar jaar door met zijn schoenmake­rij, maar zou het toch leuk vinden mocht iemand de zaak willen overnemen. “En ze ligt niet in het centrum, hier passeert toch veel verkeer. Als er op de E313 in Massenhove­n iets gebeurt, staan ze hier aan te schuiven voor mijn deur.”

Schoenmake­rij Bruno Van Noten, Gillegomst­raat 75 in Boechout, 03.455.14.82

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De vloer van de schoenmake­rij is een halve meter opgehoogd, omdat dat gemakkelij­ker werkt voor Bruno Van Noten, die maar 1,40 meter groot is.
FOTO VICTORIANO MORENO De vloer van de schoenmake­rij is een halve meter opgehoogd, omdat dat gemakkelij­ker werkt voor Bruno Van Noten, die maar 1,40 meter groot is.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Bruno voor zijn schoenmake­rij in de Gillegomst­raat in Boechout.
FOTO VICTORIANO MORENO Bruno voor zijn schoenmake­rij in de Gillegomst­raat in Boechout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium