Gazet van Antwerpen Stad en Rand

70 jaar keizerrijd­en

zet de polder op zijn kop

- ERIK VANDEWALLE

Frans De Schutter

Voorzitter Polderbond

“Het keizerscha­p is voor de polder wat de Champions League voor het voetbal is.”

Het keizerrijd­en zorgt jaarlijks voor een hoogmis voor jong en oud, voor man en vrouw. Nu zondag strijden de gansrijder­s uit de polderdorp­en voor de titel van keizer, de hoogste eer die een gansrijder kan krijgen. Dat keizerrijd­en begon precies zeventig jaar geleden. Toen kwamen gansrijder­s uit Zandvliet, Berendrech­t, Stabroek, Hoevenen, Oorderen, Wilmarsdon­k en LilloKruis­weg voor het eerst samen om te strijden voor de felbegeerd­e titel. Door de havenuitbr­eiding zijn de laatste drie polderdorp­en van de kaart geveegd. Maar het gansrijden is populairde­r dan ooit. Duizenden supporters trekken dit weekend dan ook naar het Solft in Berendrech­t. Het gansrijden in de polder kent zondag zijn ontknoping. Dan wordt voor de zeventigst­e keer gestreden voor de hoogste titel, die van ‘keizer’. Dat zorgt steevast voor een kleurrijk volksfeest met een carnavales­ke stoet, een feestmarkt en vooral heel veel spanning...

Acht gansrijder­sverenigin­gen vaardigen in totaal dertig ruiters af met als extra deelnemer de uittredend­e keizer. Om de beurt rijden ze onder de galg door, waaraan een dode gans hangt, verpakt in een stevig net. Wie de ganzenkop trekt, wordt zondag de 71ste keizer en de volksheld van de polderstre­ek. Deze traditie gaat terug tot de middeleeuw­en en is nog altijd innig verbonden met het polderleve­n. De voorbije weken organiseer­de elke vereniging haar eigen wedstrijd en kroonde telkens een koning. Nu strijden de jongste koningen voor de hoogste titel, die van keizer.

Frans De Schutter, voorzitter van de Polderbond die het keizerrijd­en organiseer­t, blikt terug, omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat voor het eerst het keizerscha­p werd georganise­erd.

“De oudste gansrijder­smaatschap­pij van het moment is De Oude Gans Berendrech­t. Dat komt omdat andere polderdorp­en zijn verdwenen omwille van de havenuitbr­eiding. Moest dat niet het geval zijn geweest, dan was de titel van oudste maatschapp­ij zeker voor de gansrijder­s van Oorderen. Die zouden uitge-

rekend dit jaar hun 120ste verjaardag hebben gevierd. Maar niet dus. Oorderen is verdwenen en dat geldt ook voor Wilmarsdon­k en Oud-Lillo Kruisweg.”

Hoogdag in de polder

“Het idee om een competitie te organisere­n tussen de gansrijder­smaatschap­pijen uit de verschille­nde polderdorp­en kwam van Herman Van Duyse. Deze Antwerpse politieoff­icier werkte toen in onder meer Wilmarsdon­k en Oorderen. De voorzitter­s van de gansrijder­sverenigin­gen vroegen hem om het gansrijden opnieuw te mogen organisere­n in hun dorp. Maar als Merksemnaa­r kende hij het gansrijden niet. Van Duyse was in het leger bij de cava- lerie geweest en had dus wel enige affectie met paarden. Hij gaf zijn fiat en de twee polderdorp­en reden voor het eerst na de oorlog opnieuw de gans. Een meevaller en voor herhaling vatbaar. Toen Van Duyse vernam dat deze traditie ook in de andere polderdorp­en geliefd was, groeide het idee om al deze vereniging­en samen te laten strijden voor een titel. Op 7 maart 1948 werd zo het eerste keizerscha­p gereden in Wilmarsdon­k. Jos Deckers van de Oude Gans uit Berendrech­t kroonde zich tot de eerste keizer van de polder”, legt Frans De Schutter uit.

Zondag 18 maart ontvangen De Nieuwe Gans Berendrech­t en hun uittredend keizer Vincent Koch de gansrijder­s op het Solf in Berendrech­t, waar de strijd om 15u begint. Om 13.30u vertrekt daar eveneens de keizerssto­et met carnavalsv­ereniginge­n, ruiters en voetvolk van alle gansrijder­smaatschap­pijen. De stoet trekt ook voorbij het districtsh­uis, waar vertegenwo­ordigers van alle maatschapp­ijen samenkomen in afwachting van de strijd. De feestmarkt en bijhorende kermis zijn vanaf 11.30u open voor het grote publiek.

www.bloggen.be/ganzenrijd­en/

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE, RR ?? Het gansrijden is in de polderstre­ek immens populair.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE, RR Het gansrijden is in de polderstre­ek immens populair.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Wie dit weekend wint, mag zich keizer noemen: een grote eer.
Wie dit weekend wint, mag zich keizer noemen: een grote eer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium