Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mysterie van 1962 nog steeds niet opgehelder­d

Waarom begaf gans het al na enkele minuten?

- (evdw)

In 1962 werd Frans Heylaerts keizer door na amper enkele minuten de kop van de gans te rukken. Hoe dat zo vlug kon gebeuren, is nooit opgehelder­d. Er was die dag geen euforie en Frans Heylaerts zal altijd herinnerd worden als ‘de man die in een mum van tijd keizer werd’.

Het keizerscha­p 1962 blijft een mysterie. “De gans bepaalt wie de nieuwe keizer wordt”, zeggen kenners. De titelstrij­d duurt meestal tussen de drie à vier uur. De gans zit in een stevig net, en op vooraf afgesproke­n momenten worden mazen van het net doorgesned­en. Op die manier kan de wedstrijd min of meer ‘gestuurd’ worden. Maar het is uiteindeli­jk de behendighe­id van de ruiter en het paard, en de spierkrach­t die de keizer kroont. Toch is het niet uitzonderl­ijk dat, eenmaal het net van de gans is getrokken, het nog lang kan duren vooraleer de ganzenkop het begeeft.

Het keizerscha­p van 1962 zette al die zekerheden op de helling. Na een tiental minuten was het de beurt aan Frans Heylaerts. Hij reed onder de galg, gaf een stevige snok aan de gans en reed verder. Daarna kwam Fernand Van de Wiel aan de beurt. Frans De Schutter, de huidige voorzitter van de organisere­nde Polderbond, vervolgt het verhaal. “Fernand spoorde zijn paard aan. Maar op het moment dat hij op minder dan twee meter van de gans kwam, gebeurde het onvoorstel­bare, het leek wel of er magie in het spel was. De kop van de gans viel uit het net... Fernand wist niet wat er gebeurde en reed verbouwere­erd verder, zonder de gans aan te raken. De menigte schrok en dacht dat Fernand de nieuwe keizer was. Hij ontkende in alle toonaarden en benadrukte dat hij de gans zelfs niet had aangeraakt. Daarom keerden alle hoofden zich naar Frans Heylaerts. Die had als laatste aan de gans getrokken en dus moest hij de nieuwe keizer wel zijn”, legt Frans De Schutter uit.

“Maar ook Frans Heylaerts was niet gelukkig met wat net gebeurd was. Hij weigerde in eerste instantie de titel, want hij had de kop niet in zijn hand gehad. De jury stak de koppen bij elkaar. Sommigen stelden voor een nieuwe gans te hangen en de wedstrijd te herstarten, maar dat voorstel haalde het niet. Heylaerts werd uiteindeli­jk tot keizer gekroond. Waarom de gans het zo snel begaf, is nog steeds niet geweten. Er gaan theorieën de ronde, maar zekerheid zullen we waarschijn­lijk nooit krijgen...”

 ??  ?? De traditie van het gansrijden gaat terug tot in de middeleeuw­en.
De traditie van het gansrijden gaat terug tot in de middeleeuw­en.
 ??  ?? In 1948 werd Jos Deckers in Wilmarsdon­k de allereerst­e keizer.
In 1948 werd Jos Deckers in Wilmarsdon­k de allereerst­e keizer.
 ??  ?? Frans Heylaerts, de ‘keizer na enkele minuten’. Al was hij daar zelf helemaal niet blij mee.
Frans Heylaerts, de ‘keizer na enkele minuten’. Al was hij daar zelf helemaal niet blij mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium