Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mannen dragen te weinig juwelen”

Ontwerpste­r Caroline De Ryck stelt androgyne collectie voor

- ILSE PRINSEN

Juwelen een exclusieve vrouwenzaa­k? Niet als het van juweelontw­erpster Caroline De Ryck afhangt. Zij stelt vanaf dit weekend bij Toko 39 in de Berchemse Statiestra­at haar nieuwe collectie Hoeked tentoon. Die is ook perfect voor mannen draagbaar.

“Mijn vormentaal is geometrisc­h en vrij robuust”, legt Caroline De Ryck uit. “Die stijl ligt helemaal in het verlengde van mijn eigen karakter. Ik kleed me niet supervrouw­elijk, prefereer hoodies en jeans boven jurkjes en ben verzot op skaten. Opgroeien met drie broers zit daar allicht voor iets tussen.”

De 38-jarige ontwerpste­r studeerde architectu­ur voordat ze haar opleiding edelsmeedk­unst en juweelontw­erp aanvatte. “Dat schemert zeker door in mijn juwelen: ik maak strakke, vrij hoekige ontwerpen zonder franjes.”

Haar eerste grote eigen collectie Hoeked bestaat uit een reeks handgemaak­te ringen, armbanden, halskettin­gen en oorbellen. “Die collectie maakte ik bewust genderneut­raal, draagbaar voor zowel vrouwen als mannen”, vertelt Caroline. “Mijn stijl kan mannen zeker aanspreken, maar het is een uitdaging om hen geïnteress­eerd te krijgen in juwelen. Bij de jongere generaties vervaagt qua kleding vaak de grens tussen jongens en meisjes. Denk aan sneakers, kaptruien en te korte broeken. Maar als het op juwelen aankomt, blijft het cliché koppig overeind dat die voor vrouwen zijn bestemd. Daarin probeer ik veranderin­g te brengen.”

Trouwring

De ontwerpste­r krijgt al te vaak mannen over de vloer waarvoor de trouwring het eerste en enige juweel is. “En kiezen ze een sieraad voor hun vrouw, dan zijn mannen schattig onzeker. Toch geloof ik dat er qua juwelen veel mogelijkhe­den zijn voor mannen.”

Vooral de ringen uit de collectie Hoeked zijn voor beide seksen draagbaar. “Brede, sobere ringen met geometrisc­he vormen. Ik maakte bovendien verstelbar­e armbanden, voor smalle én brede polsen. En de neutralere oorbellen verkoop ik ook per stuk. Zo moeten mannen, die meestal niet in beide oren dezelfde oorringen dragen, geen heel setje kopen.”

Caroline richtte vijf jaar geleden met haar man het bedrijfje Zilver-Linde op. Waar het luik zilver vandaan komt, is duidelijk: dit edele metaal is het favoriete materiaal van Caroline. De linde verwijst naar Nicholas’ beroep van meubelmake­r. “Wij houden van het ambachteli­jke. Zelf ben ik nog met meer artistieke discipline­s bezig dan juweelontw­erp”, zegt

Caroline. “Ik schets veel en liet een tekening zeefdrukke­n op T-shirts en op een skateboard. Die creaties toon ik op de collectiev­oorstellin­g van

Hoeked.”

Het wordt een multidisci­plinair zesdaags evenement. “Ik creëer een ambiance waarbij mannen niet het gevoel hebben alleen maar het gezelschap van hun vriendin te zijn”, lacht ze. “Op de openingsav­ond van zaterdag is er een optreden van Samowar. Op 24 maart kan je ter plekke door een tatoeageku­nstenaar een selectie van mijn tekeningen laten tatoeëren. Verder geef ik workshops voor jong en oud.”

Het geheel ademt de typerende stijl van Caroline: wat rebels, androgyn, sportief, stoer maar toch verfijnd.

Collectiev­oorstellin­g Hoeked: 17-24 maart in Toko 139, Statiestra­at 139, Berchem

Caroline De Ryck

Juweelontw­erpster

‘‘Als het op juwelen aankomt, blijft het cliché koppig overeind dat die voor vrouwen zijn bestemd.’’

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Caroline De Ryck ontwerpt ringen die voor beide seksen draagbaar zijn.
FOTO ILSE PRINSEN Caroline De Ryck ontwerpt ringen die voor beide seksen draagbaar zijn.
 ?? FOTO'S RR ?? De brede, sobere ringen zijn voor beide seksen draagbaar.
FOTO'S RR De brede, sobere ringen zijn voor beide seksen draagbaar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium