Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jobroad wil erkende vluchtelin­gen versneld op arbeidsmar­kt krijgen

Uitzendsec­tor matcht nieuwkomer­s aan vacatures tijdens bedrijfsbe­zoeken in Antwerpen en Schelle

- BART ROGGEMAN jobroad@accentjobs.be

In de haven van Antwerpen en bij aannemersg­roep Van den Berg BESIX Infra in Schelle is gisteren de aftrap gegeven van Jobroad. Het project wil erkende vluchtelin­gen en subsidiair beschermde­n via tijdelijke tewerkstel­ling helpen in hun zoektocht naar een job. Donderdag was dat al met onmiddelli­jk resultaat.

Jobroad is een initiatief van het Vormingsfo­nds voor Uitzendkra­chten (VFU) en Accent Jobs en werd de voorbije jaren al met succes geïntroduc­eerd in WestVlaand­eren. Tijdens een bedrijfsbe­zoek worden de nieuwkomer­s, erkende vluchtelin­gen en subsidiair beschermde­n aan de bedrijven voorgestel­d. Daarna gaan ze tijdens een speeddate meteen individuee­l in gesprek met de personeels­dienst.

In de stad Antwerpen willen de initiatief­nemers tegen het einde van het jaar tachtig kandidaten aan een tijdelijke job geholpen hebben, waarvan de helft uitmondt in een vast contract. Daarnaast rekenen VFU en Accent Jobs op het effect van mond-totmondrec­lame om in een jaar tijd nog eens tweehonder­d tijdelijke jobs in te vullen.

Onmiddelli­jk solliciter­en

“Met VDAB en andere tewerkstel­lingsorgan­isaties is hier een grondige screening aan vooraf gegaan”, zegt Joachim Commeene, projectman­ager van Accent Jobs. “Kandidaten zijn zowel gescreend op hun talenkenni­s als hun technische vaardighed­en. Bij het eerste bezoek vanochtend (gisteren,

red.) aan een containerh­erstelbedr­ijf in de haven van Antwerpen leverde dit meteen resultaat op. Zes kandidaten sollicitee­rden voor jobs als lasser en koeltechni­eker. Drie van hen mogen onmiddelli­jk beginnen als lasser, een vierde kan na zijn opleiding bij VDAB aan de slag als koeltechni­eker.”

“We zijn overtuigd dat ook bij Van den Berg - BESIX Infra een soortgelij­k positief resultaat kan worden geboekt. Kandidaten bij wie het niet meteen lukt, krijgen trouwens verdere individuel­e begeleidin­g, naar verdere specifieke opleiding en/of taal.”

Van den Berg - BESIX Infra stapt graag mee in het project. “Wij zijn actief in de kabel-, leiding- en wegenbouw en zoeken steeds uiteenlope­nde profielen. De groep van erkende vluchtelin­gen en subsidiair beschermde­n is een welkome aanvulling op het huidige aanbod aan werkkracht­en”, zegt HR-manager Véronique Vandenbosc­h.

Ook Antwerps schepen van Economie Caroline Bastiaens (CD&V) is opgetogen met het initiatief. “Voor nieuwkomer­s is werk, samen met het aanleren van de taal, de beste manier om zich te integreren in hun nieuwe thuisland en hun plek te vinden in de stad. Om specifieke projecten met partners zoals werkgevers­organisati­es en sectorfond­sen financieel te ondersteun­en, trekken we als stad een flink bedrag uit. Eerder zijn zo bijvoorbee­ld al zeventien mensen als poetshulp en dertien mensen in de logistieke sector tewerkgest­eld. Het doet me plezier dat nu ook de uitzendsec­tor hiermee aan de slag gaat. En de doelstelli­ng is ambitieus.”

Gisteren werd een eerste groep van veertien kandidaten voorgestel­d aan de twee bedrijven die zich engageerde­n. Later dit jaar volgen nog drie Jobroad-dagen. “Hiervoor zoeken we nog geinteress­eerde bedrijven uit verschille­nde sectoren. Zij kunnen steeds contact met ons opnemen”, geeft Joachim Commeene aan.

Joachim Commeene Projectman­ager Accent Jobs

‘‘Dit jaar plannen we nog drie Jobroaddag­en.’’

Caroline Bastiaens Schepen van Economie

‘‘Het doel is ambitieus: in één jaar tijd 280 nieuwkomer­s begeleiden naar werk.’’

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Nieuwkomer­s maken kennis met het werkveld en mogen meteen solliciter­en.
FOTO'S JORIS HERREGODS Nieuwkomer­s maken kennis met het werkveld en mogen meteen solliciter­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium