Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peeters wil basisbankd­iensten voor diamantair­s

- (pvb)

Na jaren onderhande­len wil vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) de banken de duimschroe­ven aanleggen. Als ze diamantair­s blijven weigeren zelfs maar een zichtreken­ing te laten openen, zal hij hen via een algemene wet verplichte­n om basisbankd­iensten aan diamantair­s te garanderen.

Na het opdoeken van de Diamantban­k (KBC) ging het voor veel diamantair­s van kwaad naar erger. Niet alleen krijgen ze geen kredieten meer, vaak mogen ze zelfs geen zichtreken­ing openen. Al jaren wordt daarover onderhande­ld tussen de regering, de diamantkoe­pel AWDC en de banken.

Gisteren meldde De Tijd dat Peeters een wetsontwer­p achter de hand houdt waarbij hij een basisbankd­ienst voor bedrijven met een rechtspers­oon voorbereid­t, naar analogie met de bestaande dienst voor personen. Het kabinet zelf bevestigt dat er gesprekken zijn, maar wil verder “discreet” blijven.

Constructi­eve gesprekken

Bankenfede­ratie Febelfin wijst erop dat een wet niet alles oplost, maar onderstree­pt dat er “constructi­eve gesprekken” worden gevoerd. Eenvoudig is dat niet, want banken moeten rekening houden met de wetten tegen terrorisme en het witwassen van geld. “Het is voor ons dus niet eenvoudig een evenwicht te vinden. Bovendien is de diamantsec­tor complex en hebben vele banken onvoldoend­e expertise.”

De diamantfed­eratie zelf is “zeer tevreden dat minister Peeters zijn nek uitsteekt” en hoopt nu op een snelle oplossing. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) zegt al “geruimte tijd hierover in gesprek te zijn” met de sector. “Ik ben blij dat collega Peeters nu ook de nodige voorstelle­n doet, maar wacht af hoe we tot een werkbare oplossing kunnen komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kris Peeters ijvert voor garanties voor diamantair­s.
FOTO PHOTO NEWS Kris Peeters ijvert voor garanties voor diamantair­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium