Gazet van Antwerpen Stad en Rand

700.000 Rohingya op de vlucht, Myanmar wil er 374 terugnemen

- (jvr)

Met 700.000 sloegen de Rohingya-moslims op de vlucht, opgejaagd door het leger van Myanmar. De VN noemt het een etnische zuivering. De vluchtelin­gen schuilen in overvolle kampen in Bangladesh, dat een akkoord wil over de terugkeer van de Rohingya. En Myanmar gaat akkoord met de repatriëri­ng. Van 374 vluchtelin­gen.

Het zal geen pleziertoc­ht zijn, de terugkeer van de Rohingyami­nderheid. Satellietb­eelden toonden eerder deze week nog hoe de meeste van hun dorpen zijn platgebull­dozerd om plaats te maken voor legerbarak­ken. En als de mensen al een plek vinden, blijft de vraag hoe veilig ze zullen zijn voor de soldaten die hen eerder hadden verjaagd. Dus wachten de meesten liever af in de kampen in buurland Bangladesh, waar ze werden opgevangen.

De Bengalese overheid van haar kant ziet het niet zitten om 700.000 Rohingya-vluchtelin­gen permanent op te nemen, maar vreest dat de Myanmareze­n daar wel op aansturen. Dus ondernam ze snel actie. In november kwamen de twee landen al overeen om begin dit jaar met de repatriëri­ng te beginnen. Myanmar hield de boot af, Bangladesh duwde door en bezorgde de buren onlangs de documenten van 8.032 vluchtelin­gen die vrijwillig willen terugkeren naar huis. De autoriteit­en in Myanmar laten nu weten dat 374 van hen “geschikt” zijn voor terugkeer.

Dat ze in Myanmar niet met wijd open armen klaarstaan om de Rohingya weer massaal welkom te heten, hoeft niet te verbazen. In augustus vorig jaar begon het leger van Myanmar in de westelijke deelstaat Rakhine een campagne tegen de Rohingya. Ze werden aangemaand om weg te gaan, hun huizen werden platgebran­d, duizenden werden gedood. Met honderddui­zenden vluchtten ze de grens met Bangladesh over.

De VN beschuldig­t Myanmar van etnische zuivering. VNonderzoe­kers hebben het over groepsverk­rachtingen, executies, het verbranden van ouderen en gehandicap­ten in hun huizen en het doden van kinderen. “Dit heeft alle kenmerken van genocide”, zegt speciaal gezant voor de VN Yanghee Lee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium