Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pakjesbezo­rgers bellen steeds vaker niet aan

Ombudsdien­st ziet “groeiend probleem” met leveringen

- THOMAS JANSEN

De ombudsdien­st van de post krijgt steeds meer klachten over pakjesbezo­rgers die niet lang genoeg wachten of zelfs niet eens aanbellen. In de plaats daarvan steken ze meteen een briefje in de bus waarop staat dat er niemand thuis was. Bpost wijt de toename van klachten aan de sterke stijging van het aantal bezorgde pakjes. “Want 86% van onze pakjes wordt van de eerste keer op het gevraagde adres afgeleverd”, klinkt het.

Concrete cijfers zijn er nog niet, maar de ombudsdien­st van de post spreekt wel van “een groeiend probleem”. In die mate zelfs dat het aantal klachten over pakjesbezo­rgers die niet wachten of zelfs niet aanbellen sinds maart 2017 apart bijgehoude­n wordt. De resultaten daarvan zullen in het volgende jaarversla­g, over anderhalve maand, bekendgema­akt worden. “Klanten moeten eerst een klacht indienen bij het postbedrij­f”, zegt ombudsvrou­w Katelijne Exelmans. “Pas als daar geen antwoord op komt of de klant niet tevreden is met de reactie, kunnen ze bij ons terecht. Vooral het aantal klachten over pakjesbezo­rgers die niet aanbellen neemt toe. Via het trackingsy­steem kun je tegenwoord­ig bijna tot op het uur opvolgen wanneer je pakje geleverd zal worden. Daardoor is het makkelijke­r geworden om te zorgen dat er toch iemand thuis is, en valt het harder op als de bezorger niet aanbelt.”

Het grootste aantal klachten heeft betrekking op bpost. Zij hebben dan ook een marktaande­el van 50% in de zogenaamde BtoC-markt, de pakjes van bedrijven voor consumente­n. “Tussen midden 2013 en 2017 is het aantal pakjes dat wij bezorgen gestegen met 70%”, zegt bpost-woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. “Gemiddeld bezorgen wij 190.000 pakjes per dag. Dan is het logisch dat het aantal klachten mee stijgt.”

Tijdswinst

Blijft de vraag waarom een pakjesbezo­rger niet aanbelt. Tijdswinst? “We beseffen heel goed dat een pakje bezorgen meer tijd vraagt dan een brief in de bus steken en onze routes zijn daaraan aangepast”, reageert Van Speybroeck. “Wij onderzoeke­n elke klacht. En als er op een bepaalde ronde opvallend veel problemen zijn, zullen we dat onderzoeke­n. Maar we geven geen precieze richtlijne­n en gaan niet met een chronomete­r naast onze bezorgers staan om te zien hoelang ze wachten. Dat heeft ook geen zin, want elk huis is anders.”

Volgens bpost wordt 86% van de pakjes wel van de eerste keer op het gevraagde adres afgeleverd. Lukt dat toch niet, dan kan de klant het pakketje afhalen in het dichtstbij­zijnde afhaalpunt. Sinds 14 oktober is er ook de mogelijkhe­id om zelf een voorkeur te geven, bijvoorbee­ld om het pakje af te leveren bij de buren. Dat systeem zal vanaf einde deze maand helemaal gebruikskl­aar zijn.

Bij het Nederlands­e PostNL lijkt men een oplossing gevonden te hebben. Een deel van het loon van de bezorger is daar afhankelij­k van het aantal correcte leveringen. Lukt een levering toch niet, dan moet de bezorger daags nadien terug. Pas na de tweede poging wordt het pakje afgeleverd bij een afhaalpunt. “Dat maakt het voor alle betrokkene­n het beste als de eerste poging succesvol is”, zegt woordvoerd­er Lies Florentie. “De klant is tevreden, want hij heeft zijn pakketje, en de bezorger hoeft de volgende dag niet meer naar hetzelfde adres te rijden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Pakjesbezo­rgers zouden vaker niet aanbellen en meteen een briefje in de bus steken dat het pakket elders kan worden opgehaald.
FOTO PHOTO NEWS Pakjesbezo­rgers zouden vaker niet aanbellen en meteen een briefje in de bus steken dat het pakket elders kan worden opgehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium