Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Brussel rolt binnenkort een Tesla-killer van de lopende band

Eerste volledig elektrisch­e SUV van Audi gaat dit jaar in productie

- KARSTEN LEMMENS

In de tweede helft van het jaar start de Audi-fabriek van Vorst met de serieprodu­ctie van de e-tron, de eerste volledig elektrisch­e SUV van het merk.

Hoewel de nieuwe elektrisch­e wagen pas eind 2018 op de wegen te vinden zal zijn, zijn ze in Brussel al sinds vorig jaar bezig de e-tron te bouwen. Er liepen zelfs al meer dan honderd stuks van de band, al wil Audi er geen exacte cijfers over vrijgeven. “Op dagelijkse basis sturen wij die extra wagens door het productiep­roces”, zegt fabrieksdi­recteur Patrick Danau. “We zijn er al mee begonnen.”

Wanneer de komende maanden alles definitief op punt staat, schakelt de fabriek over naar de productie van de zogenaamde nul-series. Dat zijn wagens die identiek zijn aan de exemplaren die uiteindeli­jk aan de klanten worden verkocht. “Dat zullen dienstwage­ns worden”, zegt Danau. Wanneer de serieprodu­ctie begint, blijft onduidelij­k. Audi houdt het voorlopig op “de tweede helft van het jaar”.

Bereik van 500 kilometer

De Audi e-tron kan na het opladen meer dan 500 kilometer rijden en heeft een krachtige elektrisch­e aandrijvin­g met een vermogen van 370 kW.

Ook is de wagen uitgerust met innovatiev­e designelem­enten zoals een panoramisc­h glazen dak. Fotovoltaï­sche cellen in dat dak wekken energie op die gebruikt wordt voor onder andere de airconditi­oning en de zetelverwa­rming. Daardoor kan de wagen ook nog langer doorrijden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Audi-CEO Rupert Stadler toont de nieuwe Audi Q7 e-tron quatro.
FOTO REUTERS Audi-CEO Rupert Stadler toont de nieuwe Audi Q7 e-tron quatro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium