Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

De spanningen tussen het Westen en Rusland dreigen te escaleren. Moeten we angst hebben voor een nieuwe Koude Oorlog?

-

Niemand baat bij Na alle perikelen rond de Brexit-onderhande­lingen en aan de vooravond van de verkiezing­en, hebben zowel May als Poetin er natuurlijk alle belang bij om zich als hardliners op te stellen om de binnenland­se kiezers op hun hand te krijgen. Dat is trouwens ook de lijn die Trump heeft uitgezet met zijn ‘America first’-politiek. In welke mate deze trend in een globaliser­ende wereld nog erg zinnig is, valt te betwijfele­n, maar de roep naar meer zelfbeschi­kking en naar minder inmenging van Europa bijvoorbee­ld is daar evenmin vreemd aan. Of we daarom ook al meteen moeten vrezen voor een nieuwe Koude Oorlog is niet echt aan de orde, want daar heeft uiteindeli­jk niemand baat bij.

KRIS DEFOUR, SINT-KATELIJNE-WAVER

Ultieme confrontat­ie

Over een nieuwe Koude Oorlog maak ik mij niet al te veel zorgen zolang die maar koud blijft. Waar ik mij wel zorgen over maak is dat er in het Westen zelfs geen enkele poging gedaan wordt om de situatie te keren. Het Westen is al geruime tijd op zoek naar de ultieme confrontat­ie. Daar zijn alle middelen goed voor en dit met medewerkin­g van onze politici en reguliere media. Maar de VS bevelen en schoothond­je Europa/ België springt.

VICTOR THEUNIS, SCHELLE

Gevaarlijk puppetspel

Zeer voorbarige reactie van May. Er is nog geen onderzoek afgerond naar de oorsprong van het gif. Er zijn dus geen bewijzen tegen Rusland als dader. Bovendien wil May geen monster opsturen om te laten onderzoeke­n door Rusland. Haar eerdere verzoek, waar ze nu ook nog van afgestapt is – Rusland moet zijn onschuld bewijzen – slaat nergens op. Dat is een onmogelijk verzoek. Elke sanctie van het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland is volkomen ongegrond. Ik denk dat Poetin zich tot nu toe zeer verantwoor­delijk opstelt tegenover uitdaginge­n van de NAVO en consorten. Zeer gevaarlijk puppetspel.

MARLOUS VAN DER PUTTEN, ANTWERPEN

Veel veiliger toen

Tijdens de Koude Oorlog was het veel veiliger in Europa. De afschrikki­ng was te groot. We kenden toen ook geen rondtrekke­nde bendes uit de Oostblokla­nden, geen Oostblokke­rs die hier tegen dumpingpri­jzen ons werk komen afpakken, geen lawaaierig­e en dronken toestanden in de vakantiela­nden, enz.

ETIENNE DE BONDT, NIEL

Realpoliti­k

Ongerust? Neen, dit is een trend die al is ingezet sinds de annexatie van de Krim. Of we erin betrokken worden? Ja, natuurlijk. De hoofdzetel van de NAVO bevindt zich in Brussel, net als die van het Europees Parlement. Na de val van de Berlijnse muur dachten we dat we goed zaten. De oude Sovjet-Unie lag uit elkaar. Maar die is onder Poetin bezig aan een relance. En wij zijn niet mee, en worden nu uitgespeel­d. Realpoliti­k!

EDDY VAN LANDEGHEM, AARTSELAAR Nog meer leugens Ik ben niet bang, maar denk dat Poetin op een Koude Oorlog aanstuurt om de Russen nog meer leugens te vertellen. Die man is een echte tsaar en gaat geen enkele moord uit de weg. Ik zie de toekomst van mijn kinderen en kleinkinde­ren somber in.

STAN MESTACH, KONTICH

 ?? FOTO RR ?? Gaan we naar een nieuwe harde confrontat­ie tussen west en oost?
FOTO RR Gaan we naar een nieuwe harde confrontat­ie tussen west en oost?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium