Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een date vroeg zich af of ik wel écht stotterde”

Sophie overwon angst en zocht lief in Eén-programma van Cath Luyten

- (mati)

Sophie is op zoek naar een lief, maar het feit dat ze stottert, houdt haar tegen. Dankzij de steun van Cath Luyten en Vandaag over een jaar ging ze de uitdaging aan om binnen het jaar iemand te vinden. In de eerste aflevering van de nieuwe Eénreeks bleek gisteravon­d dat ze er geen lief, maar wel veel zelfvertro­uwen aan overhield.

Peeters is een 28-jarige kinderverz­orgster uit Kalmthout. “Ik stotter sinds ik 5 jaar oud was. Daarvoor was er niets aan de hand. Ik was een speels kind, begroette iedereen die ik tegenkwam en sprak hen aan zonder enig probleem. Ik had een bijzondere band met onze buurman, een hele lieve man die mij zo’n beetje beschouwde als zijn kleindocht­er. Toen hij stierf, was ik in shock. Plots kreeg ik niets meer goed gezegd en begon ik te stotteren.”

Dat stotteren ging van kwaad naar erger. “Op school kreeg ik het steeds moeilijker en in mijn puberjaren ging ik amper naar fuiven of met vrienden op stap. Ik bleef thuis en luisterde dan maar wat naar muziek. Ik voelde me een echte seut en was jaloers op iedereen omdat ik niet kon zijn zoals zij.”

Vzw Best

“Ik volgde therapie bij verscheide­ne logopedist­en. Zelfs mijn ouders werden begeleid, want ook zij moesten leren omgaan met hun stotterend­e dochter. In 2015 vertelde een lotgenoot me dat hij therapie volgde bij vzw Best in Gent. Op 4 februari 2016 ging ik voor de eerste keer naar Gent en toen begon mijn leven te veranderen.”

“De eerste zinnen die ik technisch moest nazeggen in de logopediel­essen, kwamen er zo mooi uit. Beetje bij beetje kreeg ik zelfvertro­uwen. Ik heb er veel nieuwe vrienden bij gekregen en begin meer en meer controle te krijgen.”

Via de vzw Best kon ze zich inschrijve­n voor Vandaag over een jaar. “Door het stotteren is het moeilijk om een lief te vinden en het programma kon mij misschien wel kansen bieden. Ik wilde een date hebben zonder mij zorgen te moeten maken over mijn stotteren. Achter het programma zit een fantastisc­he ploeg. Toen ik Cath ontmoette, was ik meteen gerustgest­eld. Het is een lieve, warme en bijzonder enthousias­te vrouw. Echt een schat van een dame. Het is niet zo dat zij voor mij dates hebben geregeld, maar ze hebben me wel altijd goed geSophie steund.”

Een lief heeft Sophie uiteindeli­jk niet gevonden. “Ik heb wel leuke contacten aan mijn dates overgehoud­en”, zegt ze. “Mijn angst voor het stotteren tijdens een date bleek achteraf ongegrond te zijn. Eens het ijs gebroken was, verliepen de gesprekken vlot. Een jongen vroeg zich zelfs af of ik wel echt stotterde. Zo goed ging het dus. Door dit programma hoop ik dat de rollen nu worden omgedraaid en dat mannen mij nu contactere­n. Wie weet waar ik vandaag over een jaar misschien sta? Als ik een lief heb, laat ik het zeker weten”, lacht Sophie nog.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Sophie Peeters kijkt een jaar na het begin tevreden terug op de ervaring.
FOTO MARGO TILBORGHS Sophie Peeters kijkt een jaar na het begin tevreden terug op de ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium