Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minister Gatz, geef ons De Inktaap terug”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Voor zijn oorlogsrom­an Wil kreeg de Antwerpse Jeroen Olyslaeger­s gisteren De Inktvinger, een prijs uitgereikt door Vlaamse scholieren. Veel liever nog had de auteur De Inktaap gewonnen, de voorloper van De Inktvinger.

De Inktvinger werd gisteren voor het eerst uitgereikt. Voor De Inktvinger was er De Inktaap, een literatuur­prijs uitgereikt door jongeren uit Vlaanderen en Nederland. Over De Inktvinger wordt enkel door Vlaamse jongeren beslist. Daarom blijft de auteur met een dubbel gevoel achter na zijn winst.

“Het lijkt wel of de goden zich ermee gemoeid hebben. Bij de oprichting van de voorganger van deze wedstrijd, De Inktaap, was ik het die de naam koos. Initiatief­nemer Villanella, waar ik werkte, had toen op het laatste moment een naam nodig en de vergaderin­g daarvoor vond plaats in een bibliothee­k. Ik nam toen een boek vast en sloeg het open op een willekeuri­ge pagina. Daar zag ik het woord Inktaap staan en de naam voor de wedstrijd was geboren.”

Opgedragen aan zoon

De Inktaap verenigde Vlaamse en Nederlands­e jongeren rond literatuur als leesbevord­eringsproj­ect. “Die prijs was een van de weinige dingen die we nog gemeenscha­ppelijk hadden. We moeten ons verenigen rond taal en niet verder uit elkaar groeien. Zonder uitspraken te doen over de reden van het stopzetten van Inktaap wil ik bij deze wel uitdrukkel­ijk een oproep doen gericht aan minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld): ik hoop dat hij zo snel mogelijk de Inktaap in zijn oorspronke­lijke vorm terug in het leven roept.”

Dat Olyslaeger­s de prijs kreeg van een jury bestaande uit scholieren, ontroert hem. “Ik droeg mijn boek Wil op aan mijn zoon van 23 jaar dus ik ben blij dat ik met dat boek ook een jonger publiek bereik. Met de prijs hoop ik het boek nog meer te kunnen verspreide­n onder scholieren.”

Razzia’s in oorlogsjar­en

In Wil maakt Olyslaeger­s een portret van een Antwerpena­ar in de maalstroom van razzia’s en antisemiti­sme in de oorlogsjar­en. De jongeren van de jury vonden dat de beklijvend­e roman de lezer dwingt om zelf een keuze te maken. Sommige jongeren stoorden zich wel aan de vele Antwerpse straat- en plaatsname­n in

Wil. “Vorige week was ik in Rotterdam om het te hebben over

Jeroen Olyslaeger­s

Auteur

‘‘De Inktaap verenigde Vlaamse en Nederlands­e jongeren rond literatuur.’’

mijn boek en stond ik voor negenhonde­rd Nederlands­e scholieren. Geen van hen stelde vragen over mijn taal of de Antwerpse namen. Integendee­l. Ik kreeg er vragen over de inhoud, over goed en kwaad. Over het hart van mijn boek. Zonder bijkomstig­heden.”

Olyslaeger­s won met Wil gisteren van De tolk van Java van Alfred Birney en Rivieren van Martin Michael Driessen. Dat zijn naar eigen zeggen zijn ‘Schrijfbro­eders’.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Antwerpena­ar Jeroen Olyslaeger­s.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Antwerpena­ar Jeroen Olyslaeger­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium