Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven veegt Doel van de kaart

Actiegroep kwaad omdat Scheldedor­p niet langer te zien is op officiële plattegron­d

- PAUL VERBRAEKEN

Het Scheldedor­pje Doel bestaat niet meer. Althans niet op de officiële kaarten van de haven van Antwerpen, want daarop wordt de naam van het dorp niet meer vermeld. Wel schemert de naam nog door in de nabijgeleg­en kerncentra­le. “Crimineel, maar niet onverwacht”, reageert de actiegroep Doel 2020. “De haven acht zich boven de wet verheven.”

Wie maandagoch­tend de – overigens geslaagde – lancering van de fietsbus bijwoonde, kreeg van het Havenbedri­jf meteen ook een pakje informatie mee. De fietsbus is dan ook een initiatief van Vlaams minister Ben weyts en het Havenbedri­jf Antwerpen.

Bij dat pakketje hoorde ook een handige havenkaart met daarop de kaainummer­s en de belangrijk­ste bedrijven in de haven, net zoals uiteraard Antwerpen en de vele woonkernen errond. Daar wringt het schoentje. Wie aandachtig kijkt, merkt immers dat bijvoorbee­ld op de rechteroev­er het piepkleine Lillo en in het Waasland de Prosperpol­der vermeld worden, net zoals Kieldrecht, Verrebroek en Kallo. Maar de naam Doel bestaat niet meer. Weliswaar is het stratenpla­n nog behouden, maar die straten liggen in een – letterlijk – grijze zone als ‘beschikbaa­r haventerre­in’.

Nochtans bestaat Doel nog wel degelijk, al is het verworden tot een spookdorp met nog maar enkele vaste bewoners en – in het weekend – vaak honderden ramptoeris­ten. Meer zelfs. Het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan werd vorig jaar op alle echelons vernietigd, waardoor de zone Doel inmiddels officieel weer een woonzone is. Die juridische vernietigi­ng werd al van in 2016 verwacht. In het vooruitzic­ht daarvan werd toen het ‘complexe projecten’-overleg in de stijgbeuge­ls gezet.

“Crimineel”

“Dit verwondert me niets en het is niet de eerste keer”, aldus Jan Creve van de actiegroep Doel 2020. “Die mensen nemen hun wensen voor werkelijkh­eid. Ze menen dat ze boven de wet staan. Want Doel is opnieuw een woongebied. Alles wat ook maar enigszins in het voordeel van Doel zou kunnen pleiten, vegen zij onder de mat of negeren ze.”

“Neem nu de pas gelanceerd­e fietsbus. Er bestaat een veerdienst tussen Doel en Lillo met aan beide kanten goed uitgeruste en de voorbije zomer nog volledig herstelde steigers. Dat ligt allemaal gebruikskl­aar en het staketsel van Doel ligt op wandelafst­and van de kerncentra­le van Doel, waar duizend mensen werken. Maar men vertikt het dit alternatie­f zelfs maar te bekijken. Het kan niet, het mag niet en bovenal mag het niet. Stel je voor: iets positief zeggen over Doel! Nee, liever geld voor een fietsbus en voor een nieuwe steiger bij Liefkensho­ek. Dit is bijna crimineel.”

Jan Creve betwist ook het officiële argument, zelfs van nautische experts, dat een veerdienst boven het Deurganckd­ok te riskant is voor de groeiende scheepvaar­t. “In Amsterdam en bij Hamburg heeft men ook veren. Uiteindeli­jk gaat het hier om een handvol schepen per uur. Er is nu toch ook kruisend verkeer ter hoogte van Doel-Lillo? Die schepen daar varen veel trager dan een veerboot. Er heeft zich nooit enig probleem voorgedaan.”

“Aanpassing volgt”

De haven klopt zich overigens op de borst. “Het klopt dat de naam van het dorp Doel niet meer op de kaart staat. Maar de kaart is opgemaakt in een periode waarin deze situatie de juiste vertaling was van de juridische werkelijkh­eid. We begrijpen dat de verdeling van deze kaart vandaag aanstoot kan geven, wat allerminst onze bedoeling is. We zullen de kaart daarom zo snel mogelijk aanpassen, zodat ze opnieuw een correcte vertaling van de realiteit is.”

Jan Creve Actiegroep Doel 2020 ‘‘De haven neemt haar dromen voor werkelijkh­eid en acht zich boven de wet verheven.”

 ??  ?? Doel op de kaart van enkele jaren geleden… … en de kaart van februari 2017: straten, maar geen naam meer.
Doel op de kaart van enkele jaren geleden… … en de kaart van februari 2017: straten, maar geen naam meer.
 ?? FOTO'S FREDERIK BUYCKX ?? Het bijna verlaten Doel verloedert steeds meer, maar bestaat nog wel.
FOTO'S FREDERIK BUYCKX Het bijna verlaten Doel verloedert steeds meer, maar bestaat nog wel.
 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium