Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studie wijst op waarde van stadsgroen

- (svw)

Stadstuine­n en -parken hebben niet alleen een belangrijk­e waarde in het opslaan van CO2, maar nog meer in het creëren van biodiversi­teit. Die waarde is zelfs hoger dan bossen, graslanden en landbouwgr­ond buiten de stad.

Dat blijkt uit een studie van de Amerikaans­e universite­it van Wisconsin-Madison. Op honderd plaatsen werden grondstale­n genomen. Die werden onderzocht op koolstofdi­oxide (CO2), het reguleren van de waterkwali­teit en beschermen tegen overstromi­ngen. De conclusie is dat de ecologisch­e waarde van stadsgroen zwaar wordt onderschat. Zo slaat de stedelijke bodem gemiddeld meer broeikasga­ssen op dan landbouwgr­ond.

Minder omgeploegd

Bio-ingenieur Roeland Samson – de man achter het project Airbezen, waarbij burgers met aardbeienp­lantjes de luchtkwali­teit in Antwerpen hebben gemeten – treedt de studie bij. Maar hij nuanceert tegelijk. “Dat stadstuine­n of -parken meer CO2 opslaan dan landbouwgr­ond, heeft meer te maken met de bewerking van de gronden dan met de ligging”, zegt Samson. “Als grond geregeld wordt omgeploegd, komen de broeikasga­ssen vrij in de lucht. In parken en tuinen wordt de grond veel minder omgewoeld. CO2 blijft dus opgeslagen in de bodem. Het is niet zo dat stadsparke­n betere sponzen voor luchtvervu­iling zijn dan bossen buiten de stad. Je hebt 35 vierkante kilometer bos per vierkante kilometer stad nodig om de CO2-uitstoot te compensere­n.”

“De grootste kwaliteite­n van stadsgroen zijn de waterinsij­peling en de koeling. Er ontstaat ook meer biodiversi­teit. Bovendien is groen in de stad zeer belangrijk voor het gevoel van welzijn bij de stedelinge­n.”

Om te zorgen dat regenwater de grond kan insijpelen in steden, lanceerden Infopunt Publieke Ruimte en rioolwater­zuiveraar Aquafin de campagne ‘Operatie Perforatie’. De bedoeling is om gaten aan te brengen in de verharde ondergrond op bijvoorbee­ld pleinen. Dat voorkomt niet alleen overstromi­ngen, maar ook de uitdroging van de ondergrond. Naast lokale besturen kunnen ook bewonersgr­oepen en vereniging­en financiële ondersteun­ing krijgen voor zo’n project.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het stadspark in Antwerpen.
FOTO PATRICK DE ROO Het stadspark in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium