Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Russische banneling in Londen werd gewurgd

Groot-Brittannië

- (pmm)

De Britse politie heeft een officieel moordonder­zoek geopend naar de dood van Nikolai Glushkov (68). De Rus werd vorige week, een dikke week na de zenuwgasaa­nval in Salisbury, dood aangetroff­en in Londen.

Volgens het onderzoek zou de vroegere Aeroflot-baas gewurgd zijn. Voor hij naar Groot-Brittannië kwam, was Glushkov in Rusland veroordeel­d wegens fraude en witwassen. Na zijn dood lekte uit dat hij gigantisch­e schulden had. De man was een goede vriend van de oligarch Boris Berezovski, die de politieke rivalen van Poetin financieel steunde vanuit zijn ballingsoo­rd in Londen. In 2013 werd hij in zijn badkamer dood aangetroff­en met een strop om de nek. Het is nooit duidelijk geworden of het moord of zelfmoord was.

De zaak Beresovski is een van de 14 verdachte overlijden­s van Russen die door de Britse politie werden heropend na de aanval met zenuwgas in Salisbury op de exspion Sergei Skripal. De Britse regering heeft de verantwoor­delijkheid daarvoor bij Rusland gelegd, daarin gesteund door de meeste westerse landen en de NAVO. Gisteren haalde buitenland­minister Boris Johnson hard uit naar de Russische president Poetin door te stellen dat die met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid zelf het order voor de aanval had gegeven. Het Kremlin noemde de uitlatinge­n “schokkend en onvergeefl­ijk”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium