Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De juiste zorg voor iedereen, op het moment dat die zorg nodig is”

1.300 sp.a’ers verzamelen op nationaal congres

- JAN STASSIJNS

Leerplicht vanaf drie jaar, geen wachtlijst­en in de zorg en een minimumpen­sioen van 1.500 euro. Het zijn enkele van de voorstelle­n die afgelopen zaterdag werden gelanceerd op het nationaal sp.a-congres in Antwerpen. “Wij gaan ervoor zorgen”, zei partijvoor­zitter John Crombez.

1.300 sp.a’ers kwamen afgelopen zaterdag afgezakt naar de Waagnatie in Antwerpen voor het nationaal partijcong­res Go Left.

‘Wat is ‘nieuw socialisme’ en wat betekent dat juist in de samenlevin­g van vandaag?’, luidde dé centrale vraag. Het antwoord staat in een uitgebreid­e kadertekst die de nieuwe richting van de partij moet aangeven.

Deze kadertekst werd door de partijlede­n unaniem goedgekeur­d. Er werd ook een reeks nieuwe voorstelle­n gelanceerd rond ecologie, technologi­e en zorg.

Vanaf het eerste levensjaar moeten ouders recht hebben op één dag gratis kinderopva­ng. Dat wordt twee dagen vanaf het tweede levensjaar. Sp.a wil ook de leerplicht verlagen van zes naar drie jaar.

Zorgcrisis

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is er vandaag een zorgcrisis. “Waarom aanvaarden we de lange wachtlijst­en in de zorg?”, vroeg Crombez zich af tijdens zijn toespraak op het congres.

“Waarom moet er eerst 'budgettair­e ruimte' zijn, terwijl een andere minister doodleuk 15 miljard wil uitgeven aan nieuwe straaljage­rs? Als je je arm breekt, is het normaal dat je na enkele uren een gipsverban­d hebt. Waarom is het dan normaal dat ouders jaren moeten wachten op de juiste zorg, wanneer hun kind een handicap heeft of het psychologi­sch zwaar heeft? Iedereen die zorg nodig heeft, verdient die zorg op het juiste moment.”

Crombez verwees in zijn toe- spraak ook naar enkele voorstelle­n die de partij onlangs lanceerde, zoals de basisbaan.

“De overheid moet iedereen na een stage, opleiding of bijscholin­g een job garanderen. Een deftige job met een deftig loon”, zei Crombez. Ook de vraag naar een minimumpen­sioen van 1.500 euro per maand, werd zaterdag nog eens benadrukt.

Hernieuwba­re energie

De sp.a-leden keurden zaterdag ook een resolutie goed voor een Vlaamse investerin­gscoöperat­ieve voor hernieuwba­re energie. Daarin kunnen burgers, de Vlaamse overheid en lokale besturen structurel­e aandeelhou­ders zijn. Ook de afbouw van alle rechtstree­kse en onrechtstr­eekse overheidss­teun voor fossiele brandstoff­en en kernenergi­e wordt naar voren geschoven.

Sp.a wil ook het autobezit voor zoveel mogelijk mensen overbodig maken door radicaal te kiezen voor gedeelde mobiliteit via openbaar vervoer, deelauto's en -fietsen en carpooling. De subsidies voor salariswag­ens moeten op de schop.

Dieren

De rechten van dieren moeten voor de partij in de grondwet worden ingeschrev­en. Momenteel wordt een dergelijk voorstel in de Senaat besproken. Dierenmish­andeling moet leiden tot de schorsing of intrekking van de vergun- ning en tot strafrecht­elijke vervolging. De voedselpro­ductie moet in respect voor dier en omgeving gebeuren. Daarom moet industriël­e vleesprodu­ctie afgebouwd worden en kiest sp.a voor lokale producten, korte-ketendistr­ibutie en dier- en milieuvrie­ndelijke kweek van basisprodu­cten. De partij wil de bestaande uitstoot van landbouw en veeteelt afbouwen, zodat deze binnen de tien jaar gehalveerd is.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Sp.a- voorzitter John Crombez applaudise­ert voor en met zijn partijgeno­ten. Naast hem onder meer Stephanie Van Houtven, Meryame Kitir en Joris Vandenbrou­cke.
FOTO PATRICK DE ROO Sp.a- voorzitter John Crombez applaudise­ert voor en met zijn partijgeno­ten. Naast hem onder meer Stephanie Van Houtven, Meryame Kitir en Joris Vandenbrou­cke.
 ?? FOTO PATRCK DE ROO. ?? Het geloof in de partij is nog altijd groot.
FOTO PATRCK DE ROO. Het geloof in de partij is nog altijd groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium