Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In dit systeem zouden Mertens en Kums het niet gehaald hebben”

- JÜRGEN GERIL

De hervorming in het jeugdvoetb­al bij de elite - de U17 en U19 afschaffen en samensmelt­en tot één U18-kern maakt niet alleen veel weggestuur­de jeugdspele­rs ongelukkig. Ook bij de profclubs blijft het voer voor discussie. Club Brugge pleitte voor deze vorm van profession­alisering, Standard en Anderlecht plaatsen er (grote) vraagteken­s bij. “In dit systeem zouden Kums en Mertens het niet gehaald hebben.”

Hans Vanaken was als jonkie niet klaar voor PSV. Via de U19 van Lommel werkte hij zich toch weer op en nu bouwt hij aan een mooie carrière. Om maar te zeggen: voor sommige toppers was die U19 niet zo overbodig. Toch worden bij alle clubs nu minstens 250 spelers - zo’n vijftien per club - weggestuur­d.

“We beseffen dat het een harde maatregel lijkt”, zegt Pascal De Maesschalc­k, hoofd van de jeugd bij Club Brugge. “Maar we zijn profclubs die jongeren moeten klaarstome­n voor het hoogste niveau. Als je ziet hoe beperkt de instroom is aan Belgisch talent in onze eerste klasse: dat zijn geen topcijfers. Daarom moeten we onze jeugd beter wapenen. Minder jongens in de waan laten dat ze het nog kunnen halen, sneller inschatten wie het potentieel heeft en zo sterkere kernen samenstell­en.”

Laatrijpe talenten redden

Bij Standard stemden ze tegen de maatregel, maar de Rouches haalden hun slag niet thuis. “Ze willen de ontwikkeli­ngsfase van een kind, een tiener versnellen”, countert Ingrid Vanherle, hoofd opleidinge­n in Luik. “Je kunt bij zo’n jongere nochtans moeilijk inschatten wanneer hij klaar is en sommigen moet je tijd geven om zich te ontplooien. Dat kon perfect bij de U17 en de U19. Nu ga je jonge voetballer­s sneller doorschuiv­en naar een hogere leeftijdsc­ategorie, terwijl ze daar fysiek en soms ook mentaal nog niet klaar voor zijn. Het risico dat je dan een laatrijp talent toch wegstuurt, is groter geworden. Als wij talent kunnen redden - zelfs al is het er maar eentje - dan is dat al de moeite. Daarom is deze hervorming betreurens­waardig.”

Opvallend genoeg sluit Anderlecht zich daarbij aan. “Elke profclub moet zelf kunnen bepalen wat voor een jeugdspele­r de beste weg is naar de top”, stelt Jean Kindermans, jeugddirec­teur van Anderlecht. “Ja, er belanden bij de U19 spelers die het nooit zullen halen, maar ook anderen. Zo kloppen Albert Sambi Lokonga en Alexis Saelemaeck­ers nu op de deur van onze A-ploeg, terwijl zij bij die jeugdcateg­orieën soms zelfs op de bank zaten omdat ze niet rijp genoeg waren. We namen hen toen in beschermin­g, maar in het nieuwe systeem dreig je dat soort spelers te verliezen. In het verleden waren Sven Kums en Dries Mertens ook zulke types, hoor. Je dreigt ook achter te blijven met een heel jonge belofteker­n en een jonge U18 omdat je sneller moet doorschuiv­en.”

Dat laatste kan een probleem worden, want de UEFA Youth League, de Champions League voor de jeugd, wordt door buitenland­se clubs met hun U19 afgewerkt. Een categorie die in België niet meer zal bestaan.

Bij AA Gent hinken ze op twee gedachten. “Met U17 en U19 kon je jonge voetballer­s de tijd geven om hun middelbare diploma te halen”, legt Manu Ferrera, jeugdbaas bij de Buffalo’s uit. “Pas als ze zich volledig op het voetbal konden concentrer­en, schoof je hen door naar de beloften. Nu ga je talenten meer druk opleggen met de combinatie voetbal en school. Daartegeno­ver staat dat sommige jongeren ook gewoon blijven hangen bij de U19 en soms zelfs bij de U21. Dan moet je sneller kunnen zeggen:

zoekt beter een andere oplossing.”

Anderlecht alternatie­f

je

De vraag is waar al die jongeren zullen terechtkom­en. Bij Antwerp hopen ze bijvoorbee­ld al wat weggestuur­de talenten van Club Brugge te recuperere­n, hun overbodige jeugdspele­rs zullen dan bij amateurclu­bs of zelfs in provincial­e belanden, waardoor daar ook weer spelers weg moeten.

“Voor veel spelers is dit een ramp”, besluit Ingrid Vanherle van Standard. “Jarenlang werkten ze keihard en nu pak je hun toekomst een beetje af.”

“Anderlecht zoekt een alternatie­f om die spelers onder te brengen”, countert Jean Kindermans. “Het gaat vaak om jongens die al acht tot tien jaar in je opleiding zitten en we vinden het menselijk niet correct om die zomaar overboord te gooien. Een satelliet- club? Geen details, want dat moet nog besproken worden met het nieuwe bestuur.”

Bij Club Brugge en AA Gent relativere­n ze wel dat bepaalde clubs beweren 30 tot 40 spelers te moeten lozen. Zij houden het eigenlijk bij natuurlijk­e afvloeiing­en. “We moeten niet dramatiser­en”, concludeer­t Manu Ferrera. “Sommige spelers krijgen nu de boodschap gewoon een jaartje vroeger. Eens deze schifting is doorgevoer­d, valt alles wel in zijn plooi.”

Toch eindigt Anderlecht­directeur Kindermans sceptisch: “Pas over enkele jaren zullen we zien of deze beslissing ons windeieren heeft gelegd of dat we ze toch niet beter weer herroepen.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium