Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetin herverkoze­n met meer dan 70% “dankzij gesjoemel”

Oppositie en ngo hekelen fraude met stembiljet­ten

- SILKE REMMERY

Vladimir Poetin (65) volgt zichzelf op als president van Rusland. Met een stemmenaan­tal van meer dan 70% heeft Poetin ook zijn gewenste resultaat bereikt. De hoge opkomst zal hem nog gelukkiger stemmen. Al duiken intussen wel beschuldig­ingen van fraude op, zoals extra biljetten die aan de stembus zijn toegevoegd.

een overwinnin­g van 74,2% (met 40% van de stemmen geteld) behaalt huidig president Vladimir Poetin een nieuwe ambtstermi­jn, tot 2024. Een resultaat dat niemand verbaasde: zijn zeven tegenkandi­daten maakten op voorhand al geen schijn van kans. Maar Poetin ging dit jaar wel voor minstens 70%, ook al beweerde hijzelf gisteren bij het uitbrengen van zijn stem nog van niet: “Het maakt niet uit hoeveel ik haal, zo lang het mij het recht geeft om de functie van president uit te voeren. Want ik ben ervan overtuigd dat het programma dat ik voor het land voorstel het juiste is.”

Grote opkomst

Het meest in deze verkiezing­en werd uitgekeken naar de opkomst, dat moet dienen als graadmeter voor het gevoel in Rusland. Poetin had vorige week zijn volk nog opgeroepen massaal te gaan stemmen. Met succes: volgens de kiescommis­sie hebben dit jaar meer Russen hun stem uitgebrach­t bij de verkiezing­en in 2012.

En dat ondanks de pogingen van pro-Westerse kandidaat Aleksandr Navalny om de verkiezing­en te boycotten. Hij kon door een gerechteli­jke veroordeli­ng zelf niet deelnemen. Dat nu toch zoveel volk opdaagde, doet hem vermoeden dat er werd gesjoemeld bij de verkiezing­en. Zijn website meldde honderden gevallen van fraude, vooral in Moskou en Sint-Petersburg. Via zijn Twitterpag­ina verspreidd­e hij beelden van een kiesbureau waar stiekem extra biljetten in de stembus worden gepropt, een scenario dat zich in meerdere bureaus voordeed. De Centrale Kiescommis­sie wil die beelden onderzoeke­n.

De ngo Golos, die de verkiezing­en observeert, treedt Navalny bij. Zij meldden gisteren nog tijdens de stemronde 1.839 “onregelmat­igheden”. Zo zouden sommige mensen meerdere keren gaan stemmen en zijn werkneMet mers door hun baas gedwongen om een stem te gaan uitbrengen. Waarnemers die erop moesten toezien dat alles correct verliep, werden in verschille­nde stembureau­s tegengehou­den hun werk naar behoren te doen. En intussen werd de verkiezing­scommissie geteisterd door een mislukte cyberaanva­l.

Spanning met Britten

De verkiezing­en komen in een periode dat Rusland op ramkoers ligt met Groot-Brittannië. In de zaak over een vergiftigd­e ex-spion – een Rus die voor de Britten spioneerde – vliegen de verwijten heen en weer. Nadat Groot-Brittannië vorige week 23 Russische diplomaten hun land uitzette, kondigde Rusland dit weekend aan evenveel Britten uit Moskou te gooien.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vladimir Poetin in het stemhokje.
FOTO PHOTO NEWS Vladimir Poetin in het stemhokje.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? In een kiesbureau in Sint-Petersburg worden de stemmen geteld. Volgens honderden getuigen werden er op sommige plaatsen stiekem extra biljetten in de stembus gepropt.
FOTO EPA-EFE In een kiesbureau in Sint-Petersburg worden de stemmen geteld. Volgens honderden getuigen werden er op sommige plaatsen stiekem extra biljetten in de stembus gepropt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium