Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchtmacht neemt afscheid van een van de beste stuntpilot­en

Een van de meest iconische piloten van Belgische Luchtmacht Gustaaf Nuyts (81) ‘landt’ in zijn geboortedo­rp

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de kerk van Pulderbos vond maandag de uitvaart plaats van kolonel-vlieger Gustaaf ‘Steve’ Nuyts (81). Hij was een van de meest iconische piloten van de Belgische Luchtmacht van de voorbije vijftig jaar en de absolute ster van stuntpilot­en The Slivers.

Steve Nuyts overleed op 12 maart in woonzorgce­ntrum Molenheide in Wijnegem. Tom ‘Maverick’ Cruise uit de film verbleekt bij het leven dat Steve heeft geleid.

Hoewel zijn leven letterlijk een enorm hoge vlucht had genomen, was het zijn eigen uitdrukkel­ijke wens om begraven te worden in zijn geboortedo­rp. Hij wou een uitvaart in de kerk waar hij zijn communie had gedaan, nog misdienaar was geweest en waar zijn eigen ouders ook ten grave waren gedragen.

Het typeert de kolonel. “Je had er geen enkel probleem mee om na een vergaderin­g bij de NAVO in je wagen te stappen, naar Pulderbos te rijden en daar het paastoerno­oi van de voetbal te spelen met je maten van vroeger”, zo

Top Gun sprak generaal-majoor Wilfried de Brouwer gisteren op de uitvaart. “Je klasgenote­n van vroeger waren nog altijd je vrienden. De ‘Band of Brothers’ was heel belangrijk voor jou. Je bent nooit vergeten waar je vandaan kwam.”

Eén droom

Nuyts werd geboren als jongste zoon van de veldwachte­r van Pulderbos in de Rozenlaan. Generaal-majoor De Brouwer verwees naar het verhaal van Jonathan Livingston Seagull, de zeemeeuw die zijn meeuwenlev­en te beperkt vond en naar iets hogers streefde – ook letterlijk – om zo hoog en zo elegant mogelijk door de lucht te klieven, om de maximale vrijheid te ervaren en de beperkinge­n van het leven op te heffen. “Steve was zo iemand”, zegt De Brouwer. “Hij had als kind één droom: piloot worden. Niets zou hem tegenhoude­n. Na de vakschool ging hij naar de Cadettensc­hool. Steve kon eerder vliegen dan autorijden. Met zijn wilskracht klom hij op tot kolonel en werd hij een van de meest markante piloten die de Luchtmacht gekend heeft.”

Steve was onder meer vliegoplei­der in Kamina (Congo), Gilze enRijen (Nederland) en het Limburgse Brustem. “Toen ik hem de eerste keer zag op het vliegveld van Goetsenhov­en, vielen mij direct zijn lange gestalte en zijn schoppen van handen op. Ik weet nog hoe hij erin slaagde een jachtvlieg­tuig met ernstige motorprobl­emen in zeer moeilijke omstandigh­eden te laten landen in Bevekom.”

Vliegende doodskiste­n

Steve was een verstokte vrijgezel. “Ik ben met de Luchtmacht getrouwd geweest”, vertelde hij als men op zijn oude dag vroeg waarom hij nooit een gezin had gesticht. “Als verstokte vrijgezel had hij een MG-sportwagen, waarmee hij op het circuit van Zolder ging rijden om zich uit te leven”, herinnerde generaal-majoor De Brouwer zich. “Ik mocht eens meerijden en bij de eerste bocht dacht ik al dat we daar nooit levend zouden uitgeraken.”

Vanaf 1967, toen hij met de Starfighte­r begon te vliegen, kwamen zijn kwaliteite­n helemaal tot hun recht. Hij richtte The Slivers, het stuntteam van de Belgische Luchtmacht op. “Vliegende doodskiste­n”, werden die Starfighte­rs genoemd, omdat ze zo moeilijk te besturen waren. “Acrobaten zonder net”, schreef uw krant in 1972 over The Slivers.

Met schietstoe­l uit vuurbal

In 1981 stapte Nuyts over op de F16. Tijdens een gesimuleer­d luchtgevec­ht gebeurde er een aanvliegin­g met een collega. “Steve kon zich met zijn schietstoe­l uit de vuurbal redden”, vertelde generaal-majoor De Brouwer. “Zijn zuurstofma­sker was totaal verschroei­d. De andere piloot heeft het er niet levend vanaf gebracht.”

Na zijn pensioen gaf hij nog opleidinge­n zweefvlieg­en in Malle. De laatste jaren waren moeilijk. “Maar ik heb een schoon leven gehad”, zei hij zelf. Hij had er het maximale uitgehaald. Steve koos er zelf voor dat van Bram Vermeulen gespeeld werd op zijn uitvaart. Nadat het kerkorgel de Brabançonn­e had gespeeld, ging iedereen buiten in een kring rond Steves urne en pilotenhel­m staan, om met kippenvel te zien hoe Marchetti’s, de opleidings­toestellen van de Luchtmacht, als eresaluut over de kerk vlogen.

De steen

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Na de uitvaartdi­enst gingen de aanwezigen buiten in een kring rond de urne en pilotenhel­m van Gustaaf ‘Steve’ Nuyts staan, wachtend op de Marchetti’s, opleidings­toestellen van de Belgische Luchtmacht, die een eresaluut brachten boven de kerk van...
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Na de uitvaartdi­enst gingen de aanwezigen buiten in een kring rond de urne en pilotenhel­m van Gustaaf ‘Steve’ Nuyts staan, wachtend op de Marchetti’s, opleidings­toestellen van de Belgische Luchtmacht, die een eresaluut brachten boven de kerk van...
 ?? FOTO RR ?? Steve Nuyts (links) en Palmer De Vlieger van stuntteam The Slivers voor een Starfighte­r.
FOTO RR Steve Nuyts (links) en Palmer De Vlieger van stuntteam The Slivers voor een Starfighte­r.
 ?? FOTO KMA ?? De foto op zijn bidprentje.
FOTO KMA De foto op zijn bidprentje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium