Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VDAB zorgt voor begeleidin­g op maat van werkzoeken­de

Minister Muyters pakt in september uit met ‘Netflix-systeem’ voor sollicitan­ten

- CHRISTOF WILLOCX

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) lanceert vanaf september een nieuw computersy­steem dat het voor werkzoeken­den gemakkelij­ker maakt om een geschikte job te vinden. “Als iemand met een bepaald diploma en ervaring is aangeworve­n voor een job, zal de website van VDAB aan mensen met een gelijkaard­ig profiel eenzelfde soort job voorstelle­n”, zegt Muyters. “Want iemand met hetzelfde profiel als u heeft voor dat soort job succes gehad. U dus misschien ook.” Het systeem geldt voor alle werkzoeken­den, maar voor Muyters is dit een extra middel om meer 55-plussers aan een job helpen.

Van alle nieuwe mensen die VDAB in 2017 heeft aangeworve­n, is bijna acht op de tien vrouw. Meer dan een derde van alle nieuwe personeels­leden is ouder dan vijftig. “Wij geven het goede voorbeeld”, zegt woordvoers­ter Shaireen Aftab.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling en Beroepsopl­eiding (VDAB) is een vrouwenbas­tion. Liefst 72% van alle personeels­leden is vrouw.

“Van de mensen die vorig jaar zijn aangeworve­n, is zelfs 78% vrouw”, zegt Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

“Bovendien is 35% van de mensen die in 2017 nieuw zijn aangeworve­n vijftig jaar of ouder. Van het hele personeels­bestand is 44% vijftigplu­s.”

“Ik vind het mooi dat VDAB het goede voorbeeld geeft om vijftigplu­ssers kansen te geven. Dat verhoogt ook de geloofwaar­digheid als bemiddelaa­r”, zegt Talpe.

Coachen is vrouwenjob

Waar komt die bereidwill­igheid om vooral vrouwen en ouderen aan te werven vandaan? “Die oververteg­enwoordigi­ng van vrouwen is eigen aan onze sector”, zegt Shaireen Aftab, woordvoerd­er van VDAB. “Vrouwen zijn meer geïnte- resseerd om werkzoeken­den te coachen en te begeleiden.”

“We hebben ook een voorbeeld- functie voor de andere werkge- vers, en discrimine­ren dus niet. Vijftigplu­ssers hebben meer erva- ring, en door de vergrijzin­g van de samenlevin­g zijn er nu eenmaal ook meer ouderen bij de werkzoe- kenden.”

“Het percentage van 35% is wel een beetje vertekend. In 2017 heeft VDAB de wijkwerker­s over- genomen van RVA. De wijkwer- kers, die werkzoeken­den met een grote afstand tot de arbeidsmar­kt begeleiden, zijn oudere mensen.”

57-jarige heeft er nog zin in

Kathleen Van Parijs (57) uit Vil- voorde is een van de nieuwe werk- krachten die VDAB vorig jaar heeft aangeworve­n. “Ik zeg altijd dat ik een 23-jarige met 24 jaar ervaring ben”, zegt Kathleen.

“Ik ben meer dan twintig jaar zelfstandi­ge geweest. Ik werkte in verschille­nde landen mee aan stra- tegieën van bedrijven, bijvoor- beeld door teambuildi­ngs en con- gressen te organisere­n. Nu werd het tijd voor een vastere job in Bel- gië.”

“In december ben ik begonnen als bemiddelaa­r bij Actief+, de bege- leiding van VDAB voor 55-plus- sers. Ik wil me nog verder bekwa- men in deze job en hoop dat mijn functie in de komende jaren wordt uitgebreid”, zegt Kathleen.

“De 55-plussers die we hier begeleiden, zijn dikwijls heel gemotiveer­d om een nieuwe job te vinden”, zegt ze.

“Personeels­managers bij kleinere bedrijven staan daar ook voor open, omdat ze op hun werkvloer veel positieve ervaringen met vijftigplu­ssers hebben.”

Volgens Kathleen is het moeilijker om een vijftigplu­sser naar een job bij een multinatio­nal te loodsen. De personeels­managers van grote bedrijven staan niet altijd op de werkvloer, en zien dus minder oudere werknemers die het goede voorbeeld geven.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Kathleen Van Parijs (57), een van de nieuwe werkkracht­en van VDAB, met VDAB-baas Fons Leroy (links) en collega-werkzoeken­de Luc De Smet: “Ik ben een 23-jarige met 24 jaar ervaring.”
FOTO RR Kathleen Van Parijs (57), een van de nieuwe werkkracht­en van VDAB, met VDAB-baas Fons Leroy (links) en collega-werkzoeken­de Luc De Smet: “Ik ben een 23-jarige met 24 jaar ervaring.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium