Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geslepen vos en pientere koala

- Dirk Hendrikx Redacteur

CD&V Antwerpen gaat voor verjonging, was gisteren de boodschap, maar dat nieuws werd overschadu­wd door het politieke afscheid van oude krokodil Marc Van Peel. Tussen haakjes: zo heel erg verjongend kun je een lijst niet noemen met op de eerste drie plaatsen Kris Peeters (minister sinds 2004), Caroline Bastiaens (gemeentera­adslid sinds 2012) en Nahima Lanjri (al gemeentera­adslid in 1995). Maar goed, er is ook jong geweld dat zich naar voren wurmt en de lijst zal dus niet worden geduwd door Marc Van Peel.

Diens nakende politieke pensioneri­ng mag op stedelijke schaal een historisch moment worden genoemd. Sinds 1989 was Marc Van Peel een vaste waarde in gemeentera­ad en schepencol­lege, met als bekroning twaalf jaar in functie als havenschep­en, na het burgemeest­erschap het mooiste mandaat in de stad aan de stroom. Kun je het hem kwalijk nemen dat hij in 2012 als een geslepen vos opnieuw de haven binnenhaal­de door het kartel met sp.a te laten voor wat het was en met de N-VA in zee te gaan? Eind jaren negentig onder Jean-Luc Dehaene is Van Peel drie jaar nationaal voorzitter van de CD&V geweest, maar op de vraag waar hij trots op is, houdt hij het dichter bij huis. Hij speelde een bepalende rol voor de totstandko­ming van het Havenhuis, het Red Star Line Museum, het MAS en de Kieldrecht­sluis. Hij krijgt algemeen lof voor zijn rol als ambassadeu­r, van de haven van Houston over Dakar tot in Shanghai. Zijn grappige campagnefi­lmpjes in 2012, waarin hij een Hollander in de Schelde duwt en de deur van het stadhuis dichthoudt voor de aanstormen­de De Wever, toonden het onderkoeld gevoel voor humor van de bewonderaa­r van Churchill en de glorietijd­en van The British Empire.

Bij de scouts was zijn totemnaam Pientere Koala. “Ze vonden dat ik een pienter baasje was”, vertelde hij daar eens over. “De koala sloeg op mijn negatieve karaktertr­ek. Een koala is een beest dat stilzit in de boom. Ze vonden dat ik te weinig deed als er gesjord moest worden. Ze hebben het er niet uit gekregen. Ik heb te weinig gewerkt aan mijn te groot koalagehal­te.’’

Als hij het zelf zegt, moeten wij het niet meer doen. Van Peel is nooit een campagnebe­est, dossiervre­ter of beeldensto­rmer geweest. De CD&V verliest aan hem geen stemmenkan­on. Maar wel een heer van stand die in zijn laconieke stijl altijd politiek heeft bedreven op niveau. De lat ligt hoog voor zijn kandidaat-opvolgers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium