Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terreur-weduwen wacht vijf jaar celstraf in België

Antwerpse IS-vrouwen zitten vast in Koerdisch gevangenen­kamp in Syrië

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de Antwerpse terroriste­n-bruidjes Kaoutor Bioui, Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal veroordeel­d tot vijf jaar celstraf wegens deelname aan terroristi­sche activiteit­en in Syrië. Officieel wordt gezocht, maar niemand wil de dames en hun kinderen gaan halen.

De correction­ele rechtbank beval de onmiddelli­jke aanhouding van de drie naar Syrië vertrokken vrouwen. Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) verblijven met hun kleine kinderen in een door Koerdische strijders gecontrole­erd vluchtelin­genkamp in Syrië, zo bleek zondagavon­d uit een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.

Tatiana Wielandt is de weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Nourreddin­e Abouallal, een strijder die sneuvelde aan de zijde van de terroriste­n. Wielandt heeft drie kinderen, van wie de jongste in 2016 werd geboren. Bouchra Abouallal is de weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Said El Morabit, een vertrouwel­ing van Fouad Belkacem die eveneens de dood vond in Syrië. Voor de camera van Vranckx gaven Wielandt en Abouallal te kennen dat ze met hun vijf kinderen willen terugkeren naar België.

“Ze erkennen dat ze fouten hebben gemaakt”, zegt hun advocaat Walter Damen. “Ze willen hun straf niet ontlopen en in België hun verantwoor­delijkheid nemen. Alleen: ze zitten vast in dat vluchtelin­genkamp in Syrië en niemand is bereid om hen daar met hun kindjes weg te gaan halen. Die kinderen moeten toch niet boeten voor de fouten die hun vaders en moeders hebben gemaakt?”

Redders bedreigd

Dat niemand van de Belgische autoriteit­en staat te springen om Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal te gaan halen, is niet zo verwonderl­ijk. Beide dames, destijds hoogzwange­r, werden enkele jaren geleden al eens gered uit de oorlogshel van Syrië. De Staatsveil­igheid en de politiedie­nsten bewogen helemaal en aarde om de jonge vrouwen weg te krijgen uit klauwen van IS, maar de dames bleken vooral in alle rust te willen bevallen in een Belgisch ziekenhuis. Na hun bevalling vertrokken ze doodleuk terug naar Syrië om zich opnieuw bij hun

Speurder

moordzucht­ige mannen te voegen. De speurders die hen hadden gered uit Syrië kregen er als dank nog doodsbedre­igingen bij.

“Bouchra is opnieuw hoogzwange­r, en opnieuw heeft ze zogezegd spijt en wil ze terug naar België komen. Het verleden heeft ons geleerd zeer voorzichti­g te zijn met de “oprechte tranen” van deze vrouwen”, aldus een speurder.

Federaal procureur Antoon Schotsaert zei gisteren dat de drie veroordeel­de vrouwelijk­e terroris- ten internatio­naal geseind zouden worden. Maar juridisch zal het zeer moeilijk worden om hen uitgelever­d te krijgen, want ze zijn niet in handen van een erkende staat, maar van een gewapende groep. “Aan wie zouden we ons uitleverin­gsverzoek moeten richten?”, zegt een bron van justitie.

“Absurde situatie”

De enige oplossing lijkt er in te bestaan dat de twee vrouwen zelf naar Turkije zouden gaan, om zich aan te bieden de Belgische ambassade. “Een totaal absurde situatie”, vindt advocaat Walter Damen. “Die vrouwen zouden met gevaar voor eigen leven in zee moeten gaan met mensensmok­kelaars om naar Turkije te gaan. Iemand moet toch zijn verantwoor­delijkheid nemen, als was het maar in het belang van die kleine kinderen.”

Waar de Mechelse Kaoutar Bioui, de vrouw van IS-beul Hicham Chaib, zich precies ophoudt, is overigens niet geweten. Zij bevindt zich wellicht in het gezelschap van haar beruchte man en heeft niet te kennen gegeven te willen terugkeren uit het kalifaat.

“Bouchra is weer hoogzwange­r en opnieuw heeft ze zogezegd spijt en wil ze terugkeren naar België. Het verleden heeft ons geleerd zeer voorzichti­g te zijn met de “oprechte tranen” van deze vrouwen.”

 ?? FOTO VRT ?? Bouchra Abouallal, weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Said El Morabit, een vertrouwel­ing van Fouad Belkacem.
FOTO VRT Bouchra Abouallal, weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Said El Morabit, een vertrouwel­ing van Fouad Belkacem.
 ?? FOTO VRT ?? Tatiana Wielandt, weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Nourreddin­e Abouallal.
FOTO VRT Tatiana Wielandt, weduwe van Sharia4Bel­gium-kopstuk Nourreddin­e Abouallal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium