Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voedselage­ntschap schuift schuld door naar justitie

FAVV zegt dat het meteen het parket verwittigd heeft over Veviba

- ARNOUT GYSSELS, CEDRIC LAGAST

Het FAVV heeft zijn werk gedaan, het was aan het gerecht om Veviba verder op te volgen. Dat is ten minste de versie van de feiten die het FAVV zelf naar voor brengt in zijn rapport. Zo komt justitie steeds nadrukkeli­jker in het vizier in het vleesschan­daal, maar vrijgeplei­t is het FAVV niet. “Het feit blijft dat het voedselage­ntschap zelf geen verdere stappen heeft gezet”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Tien classeurs aan bewijslast heeft het FAVV aangesleep­t om te bewijzen dat het zijn taak wél naar behoren heeft uitgevoerd. Daarmee wil het voedselage­ntschap voor eens en altijd komaf maken met het idee dat het vol prutsers zit.

Dat je die prutsers bij het parket moet zoeken, zegt het agentschap net niet. Wel dat het zo snel mogelijk justitie op de hoogte heeft gebracht van de feiten bij het vleesverwe­rkingsbedr­ijf Veviba. Eind september 2016 brachten de Kosovaarse autoriteit­en het FAVV op de hoogte van de etikettenf­raude op een partij vlees. Op 3 oktober waren de controleur­s daar en op 6 oktober lag al een pv te blinken op het bureau van de procureur in Neufchâtea­u. Daarna heeft het voedselage­ntschap er meer dan eens op aangedrong­en bij het parket om werk te maken van de zaak. Dat ging pas in een stroomvers­nelling toen ook inbreuken werden vastgestel­d op de voedselvei­ligheid in februari 2018, bijna anderhalf jaar later.

Economisch­e fraude

Een versie van de feiten die ze bij justitie maar matig kunnen appreciëre­n. Daar klinkt het dat het FAVV de onderzoeks­rechter nooit heeft gezegd dat er een risico was voor de voedselvei­ligheid. “Dat was er bij het begin ook niet”, zegt woordvoerd­er Katrien Beullens van het FAVV. “Gesjoemel met etiketten is puur economisch­e fraude. Het vlees in Kosovo was nog altijd goed om te consumeren, maar werd tegen een te hoge prijs verkocht.”

Onvold oende gewape nd

Maar het rapport neemt lang niet alle twijfels over de werking van het voedselage­ntschap weg. “Het kan perfect zelf administra­tieve stappen nemen”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. “En opnieuw, waarom communicee­rde het FAVV niet vroeger en completer? Topman Herman Diericks bleef in de commissiev­ergadering helemaal op de vlakte en maakte zo nog eens dezelfde fout als bij de fipronilcr­isis van deze zomer.”

De groenen verwijten het FAVV niet verder onderzocht te hebben. “Na dergelijke vaststelli­ng door nota bene Kosovo ga je toch extra controlere­n op bedorven vlees”, zegt Kamerlid Anne Dedry (Groen). En voor sp.a is het zonneklaar dat er te veel is bespaard op het voedselage­ntschap. “Het FAVV geeft zelf aan dat het onvoldoend­e gewapend is in de strijd tegen grootschal­ige vleesfraud­e”, zegt Annick Lambrecht (sp.a). “Hoeveel problemen zijn zo onder de radar gebleven?”

Kathleen Diericks

Kamerlid CD&V

“Waarom communicee­rde het FAVV niet vroeger en completer?”

Duidelijkh­eid scheppen

Woensdag komt de commissiel­eden opnieuw bijeen om duidelijkh­eid te scheppen waar het precies is misgelopen in het Vevibascha­ndaal. Dan zal voogdijmin­ister Denis Ducarme (MR) reageren op het rapport dat drie dagen lang is tegengehou­den door het parket. Om één paragraaf te schrappen over inbeslagna­mes.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? De Waalse sectorvere­niging voor kwekers en landbouwer­s protesteer­de gisteren tegen de Europese landbouwpo­litiek.
FOTO'S PHOTO NEWS De Waalse sectorvere­niging voor kwekers en landbouwer­s protesteer­de gisteren tegen de Europese landbouwpo­litiek.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium