Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfrijden­de auto rijdt voetgangst­er dood in Amerika

- (kl)

Voor het eerst heeft een zelfrijden­de auto een mens doodgerede­n. In Tempe, een stadje in de Amerikaans­e staat Arizona, werd zondagavon­d een vrouw aangereden door een zelfrijden­de testwagen van Uber.

Het slachtoffe­r, de 49-jarige Elaine Herzberg, werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan haar verwonding­en. De plek waar het ongeval plaatsvond, is volgens Amerikaans­e media een druk kruispunt met verschille­nde rijstroken in alle richtingen. Volgens de politie van Tempe wandelde Herzberg niet op een zebrapad toen ze werd aangereden. De auto zou wel in ‘autonome modus’ hebben gereden: zelfstandi­g dus. Normaal gezien kan een zelfrijden­de wagen nochtans voetganger­s en fietsers opmerken. Daarnaast zat er volgens de politie ook een veiligheid­schauffeur in de auto, die normaliter ingrijpt als het fout loopt.

“Verschrikk­elijk triest nieuws uit Arizona”, zo tweette Uber-CEO Dara Khosrowsha­hi toen het nieuws bekend raakte. “Wij denken aan de familie van het slachtoffe­r en werken samen met de veiligheid­sdiensten om te begrijpen wat er is gebeurd.” Ook Volvo, dat samenwerkt met Uber bij de ontwikkeli­ng van zelfrijden­de wagens, stuurde condoleanc­es uit.

Uber heeft intussen alle tests met zelfrijden­de wagens in NoordAmeri­ka stilgelegd.

Wake-upcall

De vraag is welke gevolgen het drama zal hebben voor de ontwikkeli­ng van zelfrijden­de auto’s. Sommige politici en academici pleiten al langer voor strengere regels. Zo tweette Anthony Foxx, de voormalige minister voor Mobiliteit: “Dit is een wake-upcall voor de sector van zelfrijden­de voertuigen, en de overheid, om prioriteit te geven aan veiligheid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium