Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze proberen rijk te worden ten koste van zieke mensen”

Amerikaans bedrijf ronselt actief nieuwe verkopers in en rond Antwerpen voor niet-erkende cannabisol­ie

- MAAIKE FLOOR

In het Antwerpse is sinds een aantal maanden een Amerikaans bedrijf actief dat cannabisol­ie verkoopt door steeds nieuwe ‘brand managers’ aan te werven. Behalve dat hun product illegaal is, lijkt de verkoopstr­ategie verdacht veel op piramideve­rkoop.

Afgelopen weekend was er een bijeenkoms­t in Schoten, maar ook eerder al vonden er infosessie­s plaats in het Antwerpse. Bart uit Wijnegem, die liever niet met zijn volledige naam in de krant staat, ging in februari uit interesse naar een bijeenkoms­t aan de Mechelsest­eenweg in Antwerpen.

“Eerst kwam iemand uit Engeland vertellen dat deze sector aan het boomen was en dat er veel geld mee te verdienen viel. Daarna kwamen verkopers getuigenis­sen afleggen over hun moeder of zus. Het viel me op dat het geen getuigenis­sen waren van patiënten zelf. Het was puur op de verkoop gericht. Mijn alarmbelle­n gingen meteen rinkelen. Bovendien verspreidd­en ze valse informatie, want ze spraken over een olie met 10% CBD, het werkzame bestanddee­l, maar in feite was dat nog geen één procent. Ze proberen rijk te worden ten koste van zieke mensen.”

Sinds november vorig jaar is Kannaway actief gaan werven in België. Opvallend is dat er vooral wordt gefocust op thuiswerke­rs en dat nieuwe verkopers worden geronseld via Facebook en zelfs op tweedehand­ssites. In die advertenti­es wordt vooral reclame gemaakt voor het feit dat je gemakkelij­k geld kunt verdienen. Op Thuiswerkb­aan.be staan bedragen vermeld van 500 tot 1.500 euro per maand voor het plaatsen van posts en advertenti­es op sociale media, tot 2.500 per maand als je ambassadeu­r wordt, tot 10.000 euro per maand als pionier in Europa en tot 100.000 euro per jaar als teamlid.

Op de Amerikaans­e website circuleren verhalen over een koppel dat de status van ‘Crown ambassador elite’ heeft bereikt en een miljoen dollar per jaar verdient, plus een miljoen in aandelen.

Illegaal op de markt

Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) bevestigt dat de producten van Kannaway geen erkenning hebben en dus illegaal op de markt zijn. “Er is maar één vergund middel op de markt, Sativex, dat enkel mag worden voorgeschr­even aan MSpatiënte­n met spasmen, na het falen van andere behandelin­gen”, zegt woordvoers­ter Ann Eeckhout.

“Als het bedrijf een voedselsup­plement op de markt wil brengen moet daar een procedure voor worden doorlopen bij Volksgezon­dheid. Wie gezondheid­sclaims doet, zoals Kannaway, moet een lijviger dossier indienen

Ann Eeckhout Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten

om het als medicijn te laten erkennen. Dan moet uit klinische proeven ook blijken dat het middel veilig is en het beoogde effect heeft. Een niet-erkend middel ge- bruiken, kan risico’s inhouden.”

In november kreeg het FAGG melding van twee bedrijven die illegale cannabispr­oducten op de markt brachten. Ann Eeckhout: “Onze controleur­s zijn binnengeva­llen bij een Belgisch bedrijf, waar die producten in beslag zijn genomen.” Voor Kannaway ligt dat moeilijker omdat het moederbedr­ijf, Medical Marijuana Incorporat­ed, in Amerika gevestigd is en juridisch goed is ingedekt. Ook de verkoop via thuiswerke­rs maakt het ingewikkel­der.

Ook het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) bevestigt dat het om illegale handel gaat. “De producten die Kannaway aanbiedt, zijn zogenaamde ‘nieuwe voedingsmi­ddelen’, waarvoor op Europees niveau een vergunning moet worden aangevraag­d.”

“Van levensbela­ng”

Nicky Quarteer uit Merksem is wel enthousias­t over de producten. “Mijn dochter Dilara heeft een zware mentale en fysieke beperking. Vroeger had ze veel last van zware epilepsiea­anvallen, dankzij de olie is dat nu veel beter onder controle. Voor haar is het van levensbela­ng.” Nicky, die ondertusse­n in West-Vlaanderen woont, werft zelf ook nieuwe brand ambassador­s. “Ik vind het niet meer dan normaal dat ik daar dan een vergoeding voor krijg.” Hoeveel dat is, wil ze liever niet zeggen. “Ik raad mensen altijd aan om het starterspa­kket van 153 euro te nemen.”

‘‘Een niet-erkend middel gebruiken, kan risico’s inhouden.’’

‘‘Wat wij doen is wel legaal. Ik ga echt het risico niet nemen om in de gevangenis te belanden.’’ FOTO RR Ria Kortland

Kannaway

“Dit is laster”

Bij Kannaway reageren ze verbolgen op alle kritiek. “Dit is laster en smaad. Wij verkopen geen geneesmidd­el of voedingssu­pplement, maar hennepolie. Volgens het moederbedr­ijf is dat volledig legaal, ze gaan alle documenten opsturen”, reageert Lia Kortland. “We doen niet aan piramideve­rkoop. Iedereen is vrij of hij brand ambassador wil worden of niet. Dat je geld verdient doordat mensen die via jou lid geworden zijn een product verkopen, is normaal in multi-level marketing. Dat systeem is in België en Nederland misschien nog niet zo bekend. Ik ben niet meer de jongste, ik ga echt het risico niet nemen om in de gevangenis te belanden.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De vzw Medcan pleit voor een legaal kader voor medicinaal cannabisge­bruik.
FOTO REUTERS De vzw Medcan pleit voor een legaal kader voor medicinaal cannabisge­bruik.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Cannabisol­ie.
FOTO RAYMOND LEMMENS Cannabisol­ie.
 ?? FOTO RR ?? Nicky met dochter Dilara.
FOTO RR Nicky met dochter Dilara.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium