Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Patiënten worden helemaal niet begeleid”

- (mf)

Pieter Geens richtte drie jaar geleden de vzw Medcan op om artsen en patiënten te informeren over medicinaal cannabisge­bruik en hen erbij te begeleiden.

“Ik heb sinds november vorig jaar veel online voorbij zien komen over Kannaway. Ook mensen die voorstande­r zijn van legaal cannabisge­bruik twijfelen of de informatie die Kannaway verkondigt over de samenstell­ing van hun producten wel juist is. Wat mij vooral stoort, is dat ze nauwelijks aandacht besteden aan de gebruikers van het product. Het gaat hen vooral om het verkopen van starterspa­kketten aan thuisverko­pers. Bovendien hebben ze brave huismoeder­s wijsgemaak­t dat dit legaal is, terwijl ze er in de realiteit mee in de problemen kunnen kopen. Illegale producten kopen en verkopen is strafbaar.”

In drie jaar tijd hebben Pieter Geens en zijn collega’s 900 patiënten gezien waarvan er 800 een behandelin­g met medicinale cannabis hebben opgestart. “In Vlaanderen zijn er ongeveer 520 artsen die medicinale cannabis voorschrij­ven. Meestal wordt dat dan gekocht in Nederlands­e apotheken, waar een gedoogbele­id is. Alle dossiers die wij binnenkrij­gen, worden gescreend door een arts. Heel de medische geschieden­is wordt bekeken en als er een behandelin­g wordt opgestart, blijven we bereikbaar voor informatie en opvolging. De behandelin­g moet soms ook nog bijgesteld worden. Het baart me zorgen dat dat bij Kannaway allemaal niet gebeurt.”

Pieter Geens, die zelf ook geholpen werd door medicinale cannabis na een zwaar motorongev­al, pleit voor een legaal kader. “Nu is dat heel beperkt, alleen voor een kleine groep MS-patiënten kan het worden voorgeschr­even en terugbetaa­ld. Zolang dat wettelijk kader er niet is voor een grotere groep patiënten, zullen cowboybedr­ijven als Kannaway actief blijven op de markt. Dat moeten we voorkomen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium