Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huiszoekin­gen bij schepen en Russisch zakenman

Zoektocht naar valse kunst in Gents museum

- (cel, salu)

Het gerecht is gisteren binnengeva­llen in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent, op zoek naar vervalste kunst. Daarna bezochten ze het kabinet van de Gentse cultuursch­epen Annelies Storms (sp.a), én de woning van de Russische zakenman Igor Toporovski. Alles draait rond 26 schilderwe­rken, waar nu al maanden discussie over bestaat: zijn ze echt, of niet?

Speurders die met een gerechteli­jk bevel een museum binnenvall­en, om in de zalen op zoek te gaan naar vervalste schilderij­en. Het is een beeld dat je niet alle dagen te zien krijgt. Het lijkt vooral een enorme klap voor het Gentse museum zelf, dat gisteren geen commentaar wilden geven.

Het hele onderzoek draait rond de Toporovski-collectie, een verzamelin­g van 26 schilderij­en met Russische avant-gardekunst die op 20 oktober in het Gentse MSK werden voorgestel­d. Er rezen toen al veel vragen over de echtheid. Zeker nadat 15 internatio­nale experts in januari de werken in een open brief “hoogst twijfelach­tig” noemden.

Na veel discussie werden de schilderwe­rken op 29 januari van de museummure­n gehaald.

Klacht van kunstkenne­rs

De werken zijn eigendom van de Russische zakenman Igor Toporovski, die ze naar eigen zeggen jaren geleden voor een prikje kon kopen in Rusland. Hij leende ze als vriendendi­enst uit aan MSKdirectr­ice Catherine de Zegher. Ze is ondertusse­n geschorst.

Toch duurde het tot deze maand vooraleer er een gerechteli­jk onderzoek werd geopend. Volgens onze informatie kreeg de Vlaamse Gemeenscha­p nochtans in oktober de waarschuwi­ng uit gerechteli­jke hoek over de schilderij­en, en werd er al in januari overwogen om een gerechteli­jk onderzoek te openen.

Het duurde uiteindeli­jk tot vier buitenland­se kunsthande­laars, die eerder al mee de open brief onderteken­den, een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling indienden. Ze deden dat samen met een afstammeli­ng van een van de schilders, wiens werk zogezegd in het MSK te zien was.

“Ze lijden schade nu de kunstmarkt en museumwere­ld worden beschadigd door dit verhaal”, legt

hun advocaat Geert Lenssens uit.

Jette

In het Gentse MSK moesten de speurders uiteindeli­jk met lege handen vertrekken. Ook de Gentse Cultuursch­epen Annelies Storms (sp.a), én museumdire­ctrice Catherine de Zegher werden ondervraag­d.

De speurders vonden de kunstwerke­n uiteindeli­jk wel bij Toporovski thuis, die in de Brusselse gemeente Jette woont. De Rus had de schilderij­en meegenomen uit het MSK.

Of de kunstwerke­n ook effectief in beslag genomen zijn, en wie hun echtheid nu moet onderzoeke­n, wilde het Oost-Vlaamse parket afdeling Gent gisteravon­d niet verduideli­jken.

 ?? DIELEGHEM FOTO STICHTING ?? Collectie in het MSK.
DIELEGHEM FOTO STICHTING Collectie in het MSK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium